wtorek, 25 czerwca 2019

ciekawe atrakcje


W naszej miejscowości przez dwa dni odbywały się ciekawe atrakcje. konkursy dla najmłodszych i młodzieży. Dla dorosłych były biegi na kilka kilometrów. Na scenie występowały zespoły taneczne. Kobiety i mężczyźni ubrani byli w krakowskie stroje. Stare przyśpiewki ludowe bardzo mi się podobały. Ja od paru dni piekłam  ciasta i inne smakołyki. W niedzielę pojechałam wcześniej na stadion, by z koleżankami  przygotować stoły na degustacje potraw. Kobiety z sąsiadujących wiosek także przyjechały ze swoimi produktami. Wyjątkowo było dużo różnych smakołyków. Takich jak pierożki, gołąbki, pyzy z mięsem, bardzo malutkie naleśniki oraz kilka rodzajów gulaszu. Dla osób lubiących słodycze smaczne ciasta. bez mas i galaretek. Przeważnie były ciasta ucierane z owocami, pierniki i serniki. Takie wypieki nie rozpłyną się w upale. Moim ciastem popisowym było ciasto ucierane.
Składniki;
3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 jajek, 30 dag margaryny Kasi, 1,5 szklanki cukru pudru. 2 słoiczki dżemu brzoskwiniowego,  0,5 szklanki suchego maku, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy. Dodatkowo ciastka biszkopty morelowe Dr. Gerarda.
Wykonanie
Jajka oddzielić od białek. Margarynę  ucierać z cukrem i stopniowo dodawać żółtka. Odłożyć na talerzyk 2 łyżki mąki. Resztę mąki z proszkiem do pieczenia wsypać do masy i ucierać. Ubitą pianę delikatnie wlać. Ciasto podzielić na 3 części. Wsypać do jednej mak, do drugiej kakao, do trzeciej mąkę. Wysmarować dużą brytfankę. Rozsmarować ciasto z makiem. Na nim ułożyć biszkopty Dr. Gerarda i posmarować  dżemem morelowym, potem wyłożyć ciasto kakaowe i ułożyć biszkopty morelowe. Posmarować je dżemem i przykryć białym ciastem.  Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz