W naszej miejscowości przez dwa dni odbywały się ciekawe
atrakcje. konkursy dla najmłodszych i młodzieży. Dla dorosłych były biegi na
kilka kilometrów. Na scenie występowały zespoły taneczne. Kobiety i mężczyźni
ubrani byli w krakowskie stroje. Stare przyśpiewki ludowe bardzo mi się
podobały. Ja od paru dni piekłam ciasta
i inne smakołyki. W niedzielę pojechałam wcześniej na stadion, by z koleżankami
przygotować stoły na degustacje potraw. Kobiety
z sąsiadujących wiosek także przyjechały ze swoimi produktami. Wyjątkowo było
dużo różnych smakołyków. Takich jak pierożki, gołąbki, pyzy z mięsem, bardzo
malutkie naleśniki oraz kilka rodzajów gulaszu. Dla osób lubiących słodycze
smaczne ciasta. bez mas i galaretek. Przeważnie były ciasta ucierane z owocami,
pierniki i serniki. Takie wypieki nie rozpłyną się w upale. Moim ciastem
popisowym było ciasto ucierane.
Składniki;
3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 jajek,
30 dag margaryny Kasi, 1,5 szklanki cukru pudru. 2 słoiczki dżemu
brzoskwiniowego, 0,5 szklanki suchego
maku, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy. Dodatkowo ciastka biszkopty morelowe Dr.
Gerarda.
Wykonanie
Jajka oddzielić od białek. Margarynę ucierać z cukrem i stopniowo dodawać żółtka.
Odłożyć na talerzyk 2 łyżki mąki. Resztę mąki z proszkiem do pieczenia wsypać
do masy i ucierać. Ubitą pianę delikatnie wlać. Ciasto podzielić na 3 części.
Wsypać do jednej mak, do drugiej kakao, do trzeciej mąkę. Wysmarować dużą
brytfankę. Rozsmarować ciasto z makiem. Na nim ułożyć biszkopty Dr. Gerarda i
posmarować dżemem morelowym, potem
wyłożyć ciasto kakaowe i ułożyć biszkopty morelowe. Posmarować je dżemem i
przykryć białym ciastem. Piec około 45
minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz