czwartek, 27 czerwca 2019

Lody dla ochłody.

Tego lata mamy wyjątkowe upały, a żeby się w jakiś sposób ochłodzić proponuję lody zrobione w domu.    Podaję przepis na  pyszne lody o wyrazistym smaku oraz zaskakującej nucie owocowej. Moja rodzina uwielbia ten smak lodów, więc gdy przychodzi lato to bardzo często je robimy.
Składniki
-25 g ziaren kawy
-100 ml mleka
-200 g śmietany kremówki
-2 świeże żółtka
-100 g cukru
-1 dojrzała nektarynka około 150 g
-wit,AM ciastka wielozbożowe Dr Gerarda
Przygotowanie
Ziarna kawy tłuczemy w moździerzu na duże kawałki. Mleko i śmietanę zagotowujemy, dodajemy kawę i odstawiamy pod przykryciem na 20 mi nut. Przelewamy przez sito i ponownie podgrzewamy.
Żółtko i cukier ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietanę z kawą, mieszając.
Miskę umieszczamy w gorącej wodzie i ubijamy około 7 minut aż masa lekko zgęstnieje.
Wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy od czasu do czasu mieszając.
Nektarynkę myjemy pestkę  wyjmujemy miąższ kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do lodowej masy i wstawiamy do zamrażarki w płytkiej misie na  co najmniej 4 godziny  od czasu do czasu mieszamy widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu. Kulki lodów układamy w pucharkach zamiast łyżeczki do każdego z nich wbijamy  pyszne wielozbożowe ciastko  wit,AM Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz