Biszkopt
-2 jajka
-2 łyżki cukru
-2 łyżki mąki pszennej tortowej
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Masa
-500 g jogurtu naturalnego
-1 opakowanie galaretki krystalicznej truskawkowej
-1 łyżka żelatyny
-150 g truskawek
Galaretka
-1 szklanka soku owocowego
-1 opakowanie galaretki truskawkowej
Krem
-125 g serka mascarpone
-200 ml śmietanki 30%
-1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo
-biszkopty juppi! od Dr Gerard opakowanie
-truskawki do dekoracji
-1/4 szklanki soku owocowego do nasączenia ciasta
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam z dodatkiem soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodaję cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewam przez sitko, dodaję do masy i mieszam. Dno tortownicy (o średnicy 24 cm) wykładam papierem do pieczenia. Przekładam ciasto i wyrównuję. Piekę około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzę i wykładam na paterę, nasączam sokiem. Zakładam obręcz tortownicy. Opakowanie galaretki i łyżkę żelatyny rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody i studzę. Letnią galaretkę łączę z jogurtem i na chwilę ubijam. Połowę masy jogurtowej wykładam na biszkopt, rozkładam połówki truskawek i przykrywam resztą masy jogurtowej. Wyrównuję powierzchnię, układam biszkopty w niewielkich odstępach i wstawiam do lodówki. Galaretka: rozpuszczam galaretkę w 3/4 szklanki wody i studzę. Przestudzoną galaretkę łączę ze sokiem. Tężejącą galaretkę wylewam na słodycze i wkładam na minimum 4 godziny do lodówki. Śmietankę mieszam z serkiem i ubijam. Dodaję cukier puder i przez chwilę ubijam. Powoli zdejmuję obręcz z tortownicy i wierzch dekoruję kremem oraz truskawkami. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz