czwartek, 27 czerwca 2019

Szkolenie

Przez dwa tygodnie przebywałem na szkoleniu w czynnościach dnia codziennego. Tam uczono nas robienia kanapek, chodzenia z białą laską.Były też zajęcia z zakresu postaw kąputerowych, nauka pisma brajla. Co dziennie zaopatrywałem się w słodycze od firmy Doktor Gerard.Któregość dnia był wieczorek zapoznawczy. Byliśmy podzieleni na małe grupy. Moja grópa zrobiła na tą okazje sernik z rużową truskawkową pianką z strony Doktora Gerarda. Składniki Sernik: • 1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 2 budynie waniliowe bez cukru • 1 szklanka mleka • 4 jajka • 100 g masła • ciasteczka Maślane Listki dr Gerard Pianka: • 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa • 2 łyżeczki żelatyny • 1/2 kg truskawek zblendowanych • 300 g jogurtu greckiego Sposób przygotowania W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek) Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając. Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!) Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć. Zostawić do ostygnięcia Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie. Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz