piątek, 28 czerwca 2019
W PRZERWIE
Miesiąc temu rozpoczęłam naukę gry na gitarze. Powoli staje się to moją pasją. Ćwiczę właściwie każdego dnia, a efekty są naprawdę widoczne. Coraz lepiej mi idzie, tym bardziej, że mam dobrego nauczyciela. Przychodzi do mnie w każdy czwartek, a więc raz w tygodniu. W przerwie zawsze przygotowuję mały poczęstunek. Są to zazwyczaj CIASTKA WIELOZBOŻOWE VIT/AM DR GERARDA. Ostatnio tak szybko zniknęły, że musiałam postawić na stół jeszcze
KOLOROWE TIRAMISU.
Składniki : 50 dag serka mascarpone, 3 żółtka, 40 dag truskawek, duże opakowanie podłużnych biszkoptów, łyżeczka żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, kakao do posypania.
Sposób wykonania – Przygotować krem. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puch. Serek mascarpone przełożyć do miski i utrzeć go dodając stopniowo utarte żółtka. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć z nich szypułki. Owoce zmiksować, podgrzać i rozpuścić w nich łyżeczkę żelatyny. Mus odstawić do ostudzenia. Gdy mus truskawkowy ostygnie, maczać w nim biszkopty ze wszystkich stron i wyłożyć nimi dno formy. Ciastka dodatkowo polać musem, by wypełnił on szczelinę. Na biszkopty za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć połowę kremu mascarpone. Na krem ponownie wyłożyć warstwę biszkoptów obtoczonych w musie truskawkowym. Całość przykryć resztą kremu. Deser odstawić do lodówki, by krem zastygł. Tiramisu przed podaniem oprószyć kakao. Czas przygotowania około 45 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz