piątek, 28 czerwca 2019

Pyszne zestawienie

Na początek weekendu przygotowałam kakaowe ciasto biszkoptowe z masą śmietankową, krakersami, masą migdałową i pokruszonymi wafelkami na wierzchu. Pyszne zestawienie smaków, które bardzo posmakowało mojej rodzince, więc zachęcam do wypróbowania. Oto składniki:

Kakaowy biszkopt
-8 jajek
-250 g cukru
-130 g mąki
-2 łyżki kakao
-8 łyżek letniej wody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietankowa
-1 l śmietany 30%
-2 opakowania bitej śmietany w proszku
-3 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wrzątku do rozpuszczenia
-4 łyżki cukru pudru
-cukier wanilinowy

Masa migdałowa
-300 g płatków migdałowych
-100 g masła
-50 g cukru
-2 łyżki mleka
-3 łyżki miodu
-pół puszki masy kajmakowej czekoladowej

Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 6-8 sztuk
-krakersy solone od Dr Gerard

Sposób przygotowania: kakaowy biszkopt: żółtka ucieram z cukrem i wodą do puszystości. Dodaję wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę i mieszam, z białek ubijam pianę i łączę z masą. Wylewam do formy (24/35 cm) i piekę około 30 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu przecinam na dwa blaty. Masa migdałowa: masło, miód, cukier, mleko rozpuszczam, dodaję płatki migdałowe i przez chwilę smażę cały czas mieszając, a następnie odstawiam do wystudzenia. Do wystudzonych migdałów dodaję kajmak i studzę. Odkładam około 3 łyżki masy na miseczkę. Masa śmietankowa: schłodzoną śmietanę lekko ubijam, wsypuję cukier puder, śnieżki, cukier wanilinowy i ubijam na sztywno, na końcu wlewam rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Złożenie: na dno formy wkładam jeden blat biszkoptu, wykładam połowę masy śmietankowej, na masie układam krakersy, które smaruję masą migdałową i pokrywam warstwą krakersów, na którą nakładam resztę masy śmietankowej i przykrywam biszkoptem. Wierzch smaruję odłożoną masą i posypuję pokruszonymi Pryncypałkami. Ciasto przechowuję w lodówce. Smakuje rewelacyjnie z filiżanką aromatycznej kawy. Do przygotowania tego lub innego ciasta czy deseru wykorzystajcie słodycze i słone przekąski od Dr Gerarda, ponieważ są wyśmienite i niezastąpione. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz