niedziela, 30 czerwca 2019

Ulubiona książka

Od pewnego czasu bardzo lubię czytać książki Nicholasa Sparksa, wiem to tylko romanse, ale są tak piękne, że pochłaniam je jedną po drugiej. Tym razem czytam kolejną książkę książkę o tytule "Najdłuższa podróż"jest przepiękna mogę wszystkim polecić. Ale tak czytając książkę lubię sobie coś podjadac przy okazji. Dlatego też zanim usiadłam dziś do lektury postanowiłam przygotować sobie jakąś słodką przekąskę na raz. Znalazłam ja na stronie dr Gerarda w przepisach, oto bomby mafijne:

:

Składniki

  • opakowanie ciastek mafijnych (opcjonalnie Black lub Lemon lub pół na pół)
  • kawałek ciasta drożdżowego (opcjonalnie dwie nieduże drożdżówki lub opakowanie biszkoptów)
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • kieliszek rumu
  • 3 łyżeczki kakao gorzkiego
  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania

Ciastka bardzo dokładnie pokruszyć rękoma w misce, dodać lekko ubitą kremówkę i pozostałe składniki. Całość dobrze schłodzić. Formować kule i obtaczać je w kakao.



Jednak po przygotowaniu uznałam, że to mi nie wystarczy, przecież od czytania potrafie nie odrywać się kilka godzin, dlatego wynalazłam jeszcze jeden przepis, tym razem na beziki z kremem czekoladowym z pryncypałką:

Składniki

Bezy:
  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
Krem czekoladowy:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100g Pryncypałek dr Gerard

Sposób przygotowania

Schłodzone wcześniej białka z dodatkiem szczypty soli ubijać na wysokich obrotach. Kiedy piana podwoi objętość i będzie sztywna dodawać porcjami cukier – ciągle ubijając. Masa powinna zrobić się lekko szklista. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat.
Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni 40-50 minut (w zależności od wielkości bez).
Czekoladę i śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszać. Następnie masę mocno schłodzić i ubić tak samo jak bitą śmietanę (uwaga! krem może się zwarzyć, nie ubijać zbyt długo) Na koniec dodać pokruszone pryncypałki.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką, przekładamy nim bezy.
Krem można przygotować wg powyższego przepisu w wersji z białą czekoladą oraz Pryncypałkami kokosowymi


Teraz mogę z czystym sercem prztznać, że taki zestaw słodkości wystarczy mi na cały dzień czytania książek Nicholasa Sparksa, polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz