:
Składniki
- opakowanie ciastek mafijnych (opcjonalnie Black lub Lemon lub pół na pół)
- kawałek ciasta drożdżowego (opcjonalnie dwie nieduże drożdżówki lub opakowanie biszkoptów)
- 125 ml śmietanki kremówki
- kieliszek rumu
- 3 łyżeczki kakao gorzkiego
- kakao do dekoracji
Sposób przygotowania
Ciastka bardzo dokładnie pokruszyć rękoma w misce, dodać lekko ubitą kremówkę i pozostałe składniki. Całość dobrze schłodzić. Formować kule i obtaczać je w kakao.Jednak po przygotowaniu uznałam, że to mi nie wystarczy, przecież od czytania potrafie nie odrywać się kilka godzin, dlatego wynalazłam jeszcze jeden przepis, tym razem na beziki z kremem czekoladowym z pryncypałką:
Składniki
Bezy:
|
Krem czekoladowy:
|
Sposób przygotowania
Schłodzone wcześniej białka z dodatkiem szczypty soli ubijać na wysokich obrotach. Kiedy piana podwoi objętość i będzie sztywna dodawać porcjami cukier – ciągle ubijając. Masa powinna zrobić się lekko szklista. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat.Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 90-100 stopni 40-50 minut (w zależności od wielkości bez).
Czekoladę i śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszać. Następnie masę mocno schłodzić i ubić tak samo jak bitą śmietanę (uwaga! krem może się zwarzyć, nie ubijać zbyt długo) Na koniec dodać pokruszone pryncypałki.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką, przekładamy nim bezy.
Krem można przygotować wg powyższego przepisu w wersji z białą czekoladą oraz Pryncypałkami kokosowymi
Teraz mogę z czystym sercem prztznać, że taki zestaw słodkości wystarczy mi na cały dzień czytania książek Nicholasa Sparksa, polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz