piątek, 28 czerwca 2019

PO LATACH

Spotkania po latach są zawsze miłym akcentem w mojej szarej codzienności. Właśnie jutro będzie ten dzień, kiedy z Anią spojrzymy sobie w oczy. Zaproponowałam, że spotkamy się u mnie w towarzystwie wyrobów DR GERARDA. MARKIZY MAFIJNE będą najlepsze na tą okazję. Gdyby szybko się skończyły mam w rezerwie PUSZYSTE UCIERANE Z GALARETKĄ Składniki : Na ciasto : 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej, większa szczypta soli, 20 dag masła lub margaryny, 4 jajka, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki mleka, garść wydrylowanych wiśni Frużelina : 50 dag wiśni bez pestek, ½ szklanki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 i ½ łyżeczki żelatyny. Sposób wykonania – Żółtka zmiksować z cukrem na puch. Wystudzone, rozpuszczone masło i mleko partiami wlać do utartych żółtek i miksować na wolnych obrotach. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i połączyć z żółtkową masą. Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto wraz z garścią odsączonych i oprószonych mąką wiśni. Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Piec w 180 C około 50 minut na złocisty kolor. Przygotować frużelinę. Wiśnie włożyć do garnka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Troszkę soku odlać do miseczki. Do wiśni dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z zimną wodą. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody, wymieszać z odlanym sokiem. Następnie wlać do garnka i energicznie wymieszać . Odstawić do zgęstnienia. Wystudzone ciasto posmarować grubszą warstwą frużeliny, odstawić do stężenia. Udekorować według uznania. Czas przygotowania około 85 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz