Uwielbiam lato, a wraz z latem wczesne owoce, takie jak czereśnie czy truskawki.
W tym czasie najczęściej przygotowuję dla moich bliskich bardzo smaczne ciasto z truskawkami.
Jest ona bardzo proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.
Masa budyniowa i jej składniki.
1 litr mleka, szklanka mąki krupczatki, 1/4 szklanki cukru, kostka masła roślinnego, 1 cukier waniliowy.
Masa truskawkowa
1/2 kg truskawek, 2 łyżki cukru, 1 galaretka truskawkowa
Masa śmietanowa
2 śmietanki Fix, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 litra śmietany 30%
2 paczki ciastek Biszkopty Juppi Dr Gerarda, tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie.
Umyte truskawki wrzuć do garnka dosyp cukier i zagotuj. Blenderem zmiksuj je i ponownie zagotuj.
Zdejmij z ognia dosyp galaretkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do stężenia.
3 szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. W czwartej szklance mleka wymieszaj mąkę i wlej do gotującego się mleka. Ugotuj budyń.
Tortownicę wyłóż biszkoptami Juppi Dr Gerarda, wylej gorący budyń, ułóż kolejną warstwę biszkoptów Juppi Dr Gerarda odstaw do wystygnięcia.
Na biszkopty Juppi Dr Gerarda wylej tężejący mus truskawkowy i znowu ułóż biszkopty Juppi Dr Gerarda. Wstaw do lodówki, aby całkowicie stężał.
Śmietanę, cukier puder i śmietankę Fix ubij na sztywno, następnie wyłóż na biszkopty Dr Gerarda, posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na dwie godziny.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz