niedziela, 30 czerwca 2019

Letnie grillowanie

Po majówkowym grilowaniu trochę się uspokoiło. Mielismy spora przerwę od grilowania dzięki czemu mogę znów spokojnie patrzeć na grilowane mięso bez myśli "znowu grill". Z samego rana w sobotę zadzwoniła koleżanka zapraszaąc na grilla popołudniu. Chętnie się zgodziliśmy poprosiła również abyśmy zabrali stroje, ponieważ jest bardzo gorąco a na działce jest basem, w którym można się ochłodzić. Pomyślałam, że to cudowny pomysł, przy temperaturze ponad trzydziestu stopni Celcjusza chłodna woda w basenie jak znalazł. Szybko przygotowałam śniadaniowy jogurt:

Składniki

  • Ciasteczka wit’AM musli jabłka rodzynki dr Gerard
  • gęsty jogurt naturalny
  • maliny, jagody, truskawki lub inne ulubione owoce

Sposób przygotowania

Owoce dokładnie umyć, większe pokroić na mniejsze kawałki. Ciasteczka pokruszyć (nie musi być drobno). Do wysokiej szklanki wsypać warstwę ciasteczek (ok. 1 cm), dodać warstwę owoców i warstwę jogurtu naturalnego (ok. 1 cm). Powtarzać aż do wypełnienia całej szklanki (ostatnią warstwą powinny być owoce).

A następnie zabrałam się za przygotowywanie czegoś jako przekąskę co będzie można zchrupać prócz grilla:

Uznałam, że najlepsze przy takiej pogodzie będą lody:


Składniki

  • Ulubiony smak Mafijnych dr Gerard
  • 500 g gęstego jogurtu
  • 90 g miodu
  • 100 g owoców (np. truskawki, jagody, banany)
  • patyczki do lodów

Sposób przygotowania

Jogurt wymieszać z miodem. Owoce pokroić na małe kawałki, a ciasteczka drobno pokruszyć.
Masę przelać do foremek, do połowy ich objętości, po czym dodać owoce i posypać na koniec kruszonymi ciasteczkami. Do foremek wbić patyczki i wstawić do zamrażarki.
WSKAZÓWKA: jeżeli nie masz foremek do lodów, użyj pojemników po małych jogurtach.

Wszystkie przepisy zamieszczone powyżej znalazłam na stronie dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz