niedziela, 30 czerwca 2019

Dzień ojca

Dzień ojca u nas w rodzinie jest obchodzony tak samo uroczyście jak dzień matki, dzień dziecka, urodziny któregokolwiek członka rodziny czy imieniny zawsze tak samo uroczyście w gronie wszystkich najbliższych. Taka jest nasza tradycja. która trwa odkąd urodziły się nasze córki. Wiedząc już o tym, że córki prędzej czy później ale właśnie tego dnia na pewno wpadną z niespodzianką dla taty mogłam się na to przygotować przygotowując coś pysznego do kawy, Pierwsze co zrobiłam to zakupiłam rozmaite słodycze dr Gerarda a następnie zabrałam się za przygotowywanie ciasta Montagna bianca  ze strony dr Gerarda:

Składniki

Spód
  • 150g Pryncypałki Classic dr Gerard
  • 50g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
Biały Krem
  • 500g serka Mascarpone
  • 400 ml śmietany 30% (bardzo dobrze schłodzonej)
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru (ja tyle dodałam ale jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta to 2/3/4 łyżki)
  • płaska łyżka przesianej mąki ziemniaczanej (dla stabilizacji kremu)
  • łyżeczka ekstraktu z Wanilii
Mus Czekoladowy
  • 200g Gorzkiej Czekolady
  • 25g masła
  • 4 szczypty chilli/pieprzu cayenne
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 białka jajek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 55g Pryncypałki Classic dr Gerard
Dodatkowo
  • 30g Pryncypałki Classic dr Gerard
  • Starta Biała Czekolada
  • 3 łyżki konfitury porzeczkowej.

Sposób przygotowania

Zblednować na pył 150g Pryncypałki Classic dr Gerard. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżeczką masła. Zblednowane Pryncypałki wymieszać z uzyskaną masą czekoladową i wyłożyć ja na spód blachy, by zachować okrągły kształt.
Ubijamy śmietanę na sztywno dodając pod koniec cukier i skrobię, w drugiej misce delikatnie mieszamy mascarpone, do serka dodajemy śmietanę (rzadkie do gęstego), ekstrakt, delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem, pod koniec dodać chilli/pieprz cayenne. Śmietankę ubić na sztywno, dodajemy ostudzoną czekoladę, mieszamy delikatnie. Następnie ubijamy białka z, pod koniec dodając cukier puder. Do masy śmietankowo czekoladowej dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając do całkowitego połączenia smaków. Na koniec do otrzymanej masy dodajemy pokrojone w kostkę Pryncypałki Classic dr Gerard. Gotowy krem można na chwilę (10-15 min) schować do lodówki.
Na spód wykładamy część białego kremu, następnie na środek połowę czekoladowego, wtedy dajemy owocową niespodziankę – konfiturę porzeczkową i przykrywamy resztą czekoladowego kremu. Kończymy naszą „górę” nakładając na całość biały krem.
Najlepiej zostawić na noc w lodówce.
A przed podaniem posypać startą białą czekoladą i ułożyć w całości pozostałe PryncyPałki.

Kiedy córki się zjawiły ciasto było już gotowe. Wystarczyło je pokroić i zrobić kawę. Spotkaliśmy się w pełnym gronie, smialiśmy się, dyskutowaliśmy  i spędziliśmy ze sobą ładnych pare godzin, niestety następnego dnia do pracy więc trzeba było kończym to przemiłe spotkanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz