niedziela, 23 czerwca 2019

2. Upałów ciąg dalszy


Poniżej kolejny cudowny , koktail, super się sprawdza coś pysznego.
Składniki na 2 duże szklanki (ok. 0,7l):
 150ml wody mineralnej
 2 bardzo dojrzałe kiwi
 2 małe lub 1 duże jabłko
 natka pietruszki
garść świeżego szpinaku (ok. 60g)
 sok z ćwiartki limonki
 łyżka miodu
 jagody goji do posypania (opcjonalnie)
 nasiona chia do posypania (opcjonalnie)
Kiwi wydrążamy ze skórek łyżeczką (ponoć można je jeść w całości, ale nie wiem czy kogokolwiek kuszą owoce futerkowe au naturel :D ), jabłka kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pietruszka może pozostać z łodyżkami. Wszystkie podstawowe składniki umieszczamy w kielichu blendera, najlepiej w takiej kolejności jak wymieniono powyżej (po zmieleniu „mokrego” kiwi z wodą blender ma łatwiejsze zadanie i nie trzeba mu pomagać upychając zieleninę łyżką).
Smoothie przelewamy do szklanek, jeśli mamy na podorędziu jagody i nasiona, posypujemy nimi napój z wierzchu. Najlepszy jest schłodzony, ale uwaga – z biegiem czasu smaki przegryzają się i po kilku godzinach na prowadzenie wychodzi smak kwaśny. Zaraz po zmieleniu natomiast czuć głównie jabłko i pietruszkę. Potem stery przejmują kiwi z limonką :)* przepis z preetybaked.pl

Naturalnie taki koktail jest uzupełnienie słodyczy Dr Gerarda takich jak

- Mafijne Choco
- ciastka
- słodycze
- Witam Ciastka na dzień dobry
- ciastka Jungle czekoladowe lub truskawkowe
- czekoladki
- pryncytorcik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz