środa, 26 czerwca 2019

Pyszny deser

Wypróbowałam ostatnio przepis od przyjaciółki na ciasto biszkoptowe z masą truskawkową, markizami, jagodami, truskawkami i galaretką na wierzchu. Pyszne i doskonałe na deser, słodką przekąskę, rodzinne spotkanie czy imprezkę. Wypróbujecie? Oto składniki:

Biszkopt
-3 jajka
-1/4 szklanki cukru
-pół szklanki mąki pszennej tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa
-500 ml śmietany kremówki 30 %
-500 g truskawek
-pół szklanki cukru
-3 łyżki żelatyny

Dodatkowo
-markizy Mafijne od Dr Gerard z kremem śmietankowym opakowanie
-2 galaretki malinowe
-1 szklanka jagód
-200 g truskawek

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam przez chwilę. Mąki przesiewam, dodaję i mieszam od spodu szpatułką. Dno formy (około 30/20 cm) wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 160 stopni i piekę 15 minut. Upieczony biszkopt pozostawiam do wystudzenia. Masa: truskawki myję i usuwam szypułki, przekładam do rondla, dodaję cukier i gotuję na małym palniku. Przekładam na sito i przecieram. Żelatynę moczę w 1/3 szklanki zimnej wody, dodaję do truskawek i rozpuszczam. Odstawiam do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam mikserem. Dodaję truskawki z żelatyną i miksuję do połączenia. Zimny biszkopt umieszczam w formie, w której był pieczony, wylewam większą część masy truskawkowej, układam markizy (lekko je dociskam), wykładam resztę masy i wkładam do lodówki. Gdy stężeje na masie układam jagody i truskawki. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wody i lekko tężejące wylewam na owoce. Wstawiam do lodówki do stężenia. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze i znakomicie pasowały do pozostałych smaków, więc polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz