środa, 26 czerwca 2019

Sernik z porzeczkami.


Sednik z porzeczkami.

Dzisiaj mamy epicentrum gorąca. Słońce w pełni. Dla ochłody najlepiej przebywać na basenie lub nad wodą. Spożywać w taki upał lekkie jedzenie i oczywiście dobrze się nawadniać. Polecam na takie dni serniki na zimno z galaretką lub ciasto bez pieczenia z pysznymi truskawkami ze strony
dr Gerarda.
A ja zebrałam z działki wczoraj porzeczkę czerwoną i czarną. Mam ochotę na ciasto z nimi. Potrzebujemy uszykować kruszonkę. Przygotowujemy kisiel porzeczkowy. Ja używam czarne i czerwone porzeczki. Jedna szklanka soku z porzeczek, trzy łyżki cukru, dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
Masa serowa:
50 deka gram sera twarogowego, ½ kostki margaryny, ½ szklanki cukru, 2 jajka, 1 budyń waniliowy, skórka otarta z jednej cytryny, 1 łyżka soku z cytryny.
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Dodajemy do mąki do tego cukier, cukier waniliowy, szybko wyrabiamy kruszonkę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na spód część kruszonki. Pieczemy ją przez 10 minut. Porzeczki obieramy i myjemy. Cztery łyżki soku z porzeczek mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę gotujemy z cukrem. Wlać rozprowadzoną mąkę, zagotowujemy i mieszamy. Do kisielu wkładamy część pozostałych porzeczek. Mieszamy, studzimy i rozprowadzamy na spodzie. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy jajka, sok z cytryny oraz startą skórkę. Na koniec mieszamy z twarogiem, proszkiem do pieczenia oraz budyniem waniliowym. Masę serową rozprowadzamy na kisielu porzeczkowym. Resztę porzeczek mieszamy z kruszonką i posypujemy wierzch sernika. Pieczemy przez 50 minut. Idealne, kwaskowe ciasto na takie gorączki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz