Sednik z porzeczkami.
Dzisiaj mamy
epicentrum gorąca. Słońce w pełni. Dla ochłody najlepiej
przebywać na basenie lub nad wodą. Spożywać w taki upał lekkie
jedzenie i oczywiście dobrze się nawadniać. Polecam na takie dni
serniki na zimno z galaretką lub ciasto bez pieczenia z pysznymi
truskawkami ze strony
dr Gerarda.
A ja zebrałam z
działki wczoraj porzeczkę czerwoną i czarną. Mam ochotę na
ciasto z nimi. Potrzebujemy uszykować kruszonkę. Przygotowujemy
kisiel porzeczkowy. Ja używam czarne i czerwone porzeczki. Jedna
szklanka soku z porzeczek, trzy łyżki cukru, dwie łyżki mąki
ziemniaczanej.
Masa serowa:
50 deka gram sera
twarogowego, ½ kostki margaryny, ½ szklanki cukru, 2 jajka, 1 budyń
waniliowy, skórka otarta z jednej cytryny, 1 łyżka soku z cytryny.
Margarynę
rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Dodajemy do mąki do tego
cukier, cukier waniliowy, szybko wyrabiamy kruszonkę. Tortownicę
wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na spód część
kruszonki. Pieczemy ją przez 10 minut. Porzeczki obieramy i myjemy.
Cztery łyżki soku z porzeczek mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Resztę gotujemy z cukrem. Wlać rozprowadzoną mąkę, zagotowujemy
i mieszamy. Do kisielu wkładamy część pozostałych porzeczek.
Mieszamy, studzimy i rozprowadzamy na spodzie. Miękką margarynę
ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy
jajka, sok z cytryny oraz startą skórkę. Na koniec mieszamy z
twarogiem, proszkiem do pieczenia oraz budyniem waniliowym. Masę
serową rozprowadzamy na kisielu porzeczkowym. Resztę porzeczek
mieszamy z kruszonką i posypujemy wierzch sernika. Pieczemy przez 50
minut. Idealne, kwaskowe ciasto na takie gorączki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz