wtorek, 25 czerwca 2019

ciasto truskawkowe bez pieczenia


 W sobotę ma przyjechać siostra Kasia ze swoją rodziną. Chciałam przywitać ją piekąc dobre ciasto. Niestety grzałka się przepaliła w piekarniku. Dużo piekę i mąż musi najszybciej założyć nową. Teraz po dłuższym namyśle postanowiłam zrobić ciasto truskawkowe bez pieczenia. Składniki  biszkopty morelowe produkcji Dr. Gerarda. kilo truskawek, 2 łyżki żelatyny, 2 galaretki truskawkowe, pół litra śmietany kremówki, cukier puder według uznania. Na dużej brytfance rozłożyć biszkopty morelowe. Truskawki umyć obrać z szypułek i zmiksować  blenderem. Wsypać galaretki w proszku i delikatnie podgrzewać na gazie do rozpuszczenia. Nie wolno zagotować, bo galaretki stracą swoje właściwości. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i wlać do masy truskawkowej. Gdy masa lekko stężeje ubijać śmietankę stopniowo dodając truskawki. Całą zawartość wyłożyć na przygotowane biszkopty.i włożyć do lodówki. Rozpuścić 3 galaretki w mniejszej ilości wody niż w przepisie. Gdy lekko będzie tężała wylać na masę. Następnego dnia rano z ciekawości ukroiłam domownikom po kawałeczku tego przysmaku. Musiałam mocno się wstrzymywać, by nie jeść więcej. Biszkopty Dr. Gerarda pasowały do tej kompozycji. Po przyjeździe gości podałam do kawy ciasto sezonowe. Koło niego ułożyłam smaczne wypieki Dr. Gerarda. Dzieci często podchodziły po te smakołyki. Kasia przyjechała z maluchami na parę dni. Potem zabierze naszą córkę nad morze.             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz