W sobotę ma
przyjechać siostra Kasia ze swoją rodziną. Chciałam przywitać ją piekąc dobre
ciasto. Niestety grzałka się przepaliła w piekarniku. Dużo piekę i mąż musi
najszybciej założyć nową. Teraz po dłuższym namyśle postanowiłam zrobić ciasto
truskawkowe bez pieczenia. Składniki biszkopty
morelowe produkcji Dr. Gerarda. kilo truskawek, 2 łyżki żelatyny, 2 galaretki
truskawkowe, pół litra śmietany kremówki, cukier puder według uznania. Na dużej
brytfance rozłożyć biszkopty morelowe. Truskawki umyć obrać z szypułek i
zmiksować blenderem. Wsypać galaretki w
proszku i delikatnie podgrzewać na gazie do rozpuszczenia. Nie wolno zagotować,
bo galaretki stracą swoje właściwości. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki
gorącej wody i wlać do masy truskawkowej. Gdy masa lekko stężeje ubijać
śmietankę stopniowo dodając truskawki. Całą zawartość wyłożyć na przygotowane
biszkopty.i włożyć do lodówki. Rozpuścić 3 galaretki w mniejszej ilości wody niż
w przepisie. Gdy lekko będzie tężała wylać na masę. Następnego dnia rano z
ciekawości ukroiłam domownikom po kawałeczku tego przysmaku. Musiałam mocno się
wstrzymywać, by nie jeść więcej. Biszkopty Dr. Gerarda pasowały do tej
kompozycji. Po przyjeździe gości podałam do kawy ciasto sezonowe. Koło niego
ułożyłam smaczne wypieki Dr. Gerarda. Dzieci często podchodziły po te
smakołyki. Kasia przyjechała z maluchami na parę dni. Potem zabierze naszą
córkę nad morze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz