niedziela, 23 czerwca 2019

Urodziny córki

Miałem drugą uroczystość rodzinną, to znaczy urodziny mojej córki. Urodziny wyprawiliśmy na naszej działce gdyż było bardzo ciepło.Było nas 14 osób. Każda zaproszona przyniosła prucz prezętu coś do jedzenia. Zmojej strony były słodycze od firmy Doktor Gerard jak na przykład markizy Mafijne i słone przekąski i oczywiście napoje.Zrobiliśmy też limpone z strony Doktora Gerarda. Dzień ten bardzo miło spędziliśmy. Składniki SPÓD: • 10 ciastek- Mafijne Black dr Gerard • 60 g masła • łyżeczka ekstraktu cytrynowego MASA SEROWA: • 700 g serka mascarpone • 100 g białej czekolady • łyżeczka cukru cytrynowego • łyżeczka cukru pudru • łyżeczka cukru waniliowego • starta skórka z 1 cytryny • 4 łyżeczki żelatyny • starta skórka z 1 cytryny • garść malin (albo więcej) • pół szklanki gorącej wody • 1 fix do śmietany • 6 ciastek- Mafijne Lemon LEMON CURD: • 1 cytryna • 1 jajko • 1 żółtko • 50 g cukru • 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego • 1/2 łyżeczki cukru cytrynowego • 1 łyżeczka żelatyny • 2 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania SPÓD WYKONANIE: Ciastka pokruszyć ręcznie lub za pomocą blendera. Przesypać do miski, dodać ekstrakt cytrynowy, pomieszać. Masło roztopić i dolać do miski, połączyć składniki. Powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. MASA SEROWA WYKONANIE: Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone zmiksować. Miksując na średnich obrotach, wlewać wystudzoną żelatynę. Miskę z mascarpone odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dosypać przesiany cukier puder, cukier waniliowy i cytrynowy oraz fix do śmietany. Dodać startą skórkę z cytryny. Odstawić. Do miski z mascarpone dodać roztopioną czekoladę, wsypać pokruszone ciastka i maliny, wymieszać. Do masy serowej, dodać delikatnie szpatułką ubitą śmietanę. Delikatnie połączyć (nie mikserem!), aby sernik był puszysty, o konsystencji pianki. Następnie należy przełożyć powstałą masę do tortownicy, na schłodzony, ciasteczkowy spód. Zostawić w lodówce na kilka godzin. LEMON CURD WYKONANIE: Żelatynę zalać gorącą wodą i zostawić do wystudzenia. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. Skórkę, sok oraz resztę składników umieścić w metalowej miseczce. Ustawić w garnku nad parą wodną, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji żelu. Do uzyskanej masy dolać żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na powierzchni sernika i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz