piątek, 21 czerwca 2019

Deser z truskawkami

Sezon na truskawki trwa, więc od pewnego czasu są u mnie w kuchni prawie codziennie. Dzisiaj ponownie przygotowałam deser, w którym wykorzystałam słodycze Dr Gerarda i truskawki. W efekcie wyszło bardzo wyśmienite ciasto. Idealny deser na każdą okazję. Zachęcam do wypróbowania. Oto potrzebne składniki:


Ciasto
-5 białek
-pół szklanki cukru
-pół szklanki maku
-7,5 dag wiórek kokosowych
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem
-3/4 l mleka
-15 dag cukru
-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżki mąki pszennej
-2 opakowania cukru wanilinowego

Dodatkowo
-biszkopty z nadzieniem truskawkowym i kremem śmietankowym lub biszkopty juppi! od Dr Gerard opakowanie
-2 galaretki truskawkowe
-500 g truskawek
-250 g masła
-280 g dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania: galaretki przygotowuję wg przepisu na opakowaniu i odstawiam do stężenia. Ciasto: ubijam białka na puszystą masę. Dalej dodaję cukier, mak, wiórki, proszek do pieczenia i mąkę. Miksuję do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto przelewam do wyłożonej papierem blachy (25/35 cm) i piekę około 35 minut. Krem: z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w nim obie mąki. Resztę mleka wraz z cukrami wlewam do garnka i gotuję. Kiedy zacznie się gotować wlewam wymieszane w mleku mąki cały czas mieszając do momentu zgęstnienia masy. Następnie studzę i ucieram z masłem na gładki krem. Biszkopt umieszczam w blaszce (wyłożonej papierem), w której go upiekłam, smaruję dżemem truskawkowym, układam biszkopty od Dr Gerarda, wykładam krem, rozkładam połówki truskawek i zalewam całość tężejącą galaretką. Ciasto przechowuję w lodówce. Przed podaniem musi tam spędzić minimum 4 godziny. Bardzo pyszne. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz