Składniki
Ilość porcji: 12 szt.Czas przygotowania: 1h
Babeczki:
|
Dekoracja z lukru królewskiego:
|
Sposób przygotowania
Babeczki:Składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. W pierwszej misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą oraz cukrem. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jajka, olej i puree z dyni. Składniki mokre przelej do suchych i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki na spód nałóż 2 łyżeczki ciasta, kawałki połamanych PryncyPałek cynamonowych i napełnij ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku do temp. 175°C ok. 20-25 min. w funkcji grzania „góra-dół” do tzw. “suchego patyczka”. Babeczki ostudź na kratce.
*Puree z dyni:
Dynię obierz, wydrąż łyżką środek z nasionami i pokrój na mniejsze kawałki. Poukładaj w naczyniu żaroodpornym i przykryj pokrywą. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok. 20-30 minut, aż będzie miękka. Upieczoną dynię wystudź i zmiksuj blenderem lub malakserem do otrzymania puree. Dynię możesz obrać również dopiero po upieczeniu. Możesz również wykorzystać dynię mrożoną. Rozmroź ją, upiecz w piekarniku tak, jak świeżą do miękkości i zblenduj na puree. Pozostałe puree dyniowe możesz przełożyć do słoiczka, pasteryzować i wykorzystać przy powtórnym pieczeniu babeczek.
Lukier:
W misie miksera utrzyj białka z cukrem pudrem (nie ubijaj, ucieraj). Ucieraj przez kilka minut do gładkości. Dodaj sok z cytryny i kontynuuj ucieranie. Obficie pokryj lukrem wierzch babeczek. Pozostałym lukrem polukruj ciasteczka Cookie Man Dr Gerard i odstaw do zastygnięcia lukru. Udekoruj babeczki ciasteczkami i cukrową posypką.
polecam
bardzo gorącą wraz z słodyczami Dr Gerarda ;
-
Mafijne Choco
-
ciastka
-
słodycze
-
Witam Ciastka na dzień dobry
-
ciastka Jungle czekoladowe lub truskawkowe
-
czekoladki
pryncytorcik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz