niedziela, 30 czerwca 2019

Nad jeziorem u przyjaciela

Pojechałem do przyjaciela na wieś. Ma on wnuczki w wieku2 i 4 latka. Kupiłem im słodycze od firmy Doktor Gerard którev wiem, że uwielbiają. Mieszka on nad ładnym jeziorem. Nad tym jeziorem siedzieliśmy wszystkie dni które unich spędziłem. Przebywałemtam cztery dni. Któregoś dnia po prosiłem jego żone by zrobiła Japońskie ciasteczka mochi z nadzieniem wafelkowym. Muszępowiedzieć, że bardzo im smakowały. Przepis ten jest z strony Doktora Gerarda. Składniki • 100 g glutenowej mąki ryżowej • 160 ml wody • Dwie łyżki cukru pudru • Zielona herbata matcha • Wafelki Pryncypałki classic • Wafelki Maltikeks w czekoladzie mlecznej • Skrobia ziemniaczana Sposób przygotowania Do szklanej miski dodaj mąkę, cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Luźno przykryj folią i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (600V). Po tym czasie energicznie przemieszaj masę drewnianą łyżką (warto zwilżyć ścianki miski wodą). Ponownie przykryj folią i piecz jeszcze minutę. Wymieszaj raz jeszcze. Przełóż gotową masę na talerz i dokładnie obtocz w skrobi, żeby mochi nie kleiło się do rąk. Poczekaj aż wystygnie. Aby uzyskać zielone mochi, w pierwszym etapie w wodzie należy rozpuścić łyżeczkę zielonej herbaty i dodać do suchych składników. Wafelki Pryncypałki rozgnieć w misce na w miarę jednolitą masę. Możesz dodać odrobinę wody aby nadać jej plastyczności. Z masy uformuj niewielkie kulki i wstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby stężały. Ciasto z mąki ryżowej rozpłaszcz na dłoni, na środku umieść kulkę z wafelków i szczelnie zawiń. W mniejszych mochi można umieścić ciasteczka Maltikeks. Deser smakuje świetnie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz