Składniki
Spód:
Dodatkowo:
|
Krem:
|
Sposób przygotowania
1. Do rondelka wlać 500ml mleka,
dodać cukier wanilinowy i zagotować.
Do pozostałego mleka 200ml dodać
budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko
mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się
mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć
ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez
około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą,
odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę
pokojową, jak masło.
Spód:
2. Podwójne markizy Mafijne Lemon
przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i
wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko
docisnąć (patrz FILM).
Krem:
3. Masło utrzeć z cukrem pudrem,
ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3
minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu
wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do kremu budyniowego dodać
skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko
wymieszać mikserem.
5. Połowę gotowego kremu wyłożyć
na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać.
Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i
ułożyć je na kremie w blaszce (patrz FILM). Na wierzch wyłożyć
pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki.
6. Obie galaretki wsypać do
miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się
rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Polecam
bardzo gorącą wraz z słodyczami Dr Gerarda ;
-
Mafijne Choco
-
ciastka
-
słodycze
-
Witam Ciastka na dzień dobry
-
ciastka Jungle czekoladowe lub truskawkowe
-
czekoladki
pryncytorcik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz