środa, 26 czerwca 2019

PRZED URLOPEM

Przed urlopem chciałabym się jeszcze spotkać z koleżankami z pracy. Zastanawiam się jak to zorganizować. Myślę, że zaproszę je do siebie. Najlepiej będzie spędzić ten czas w ogrodzie. Chyba wszystkim spodoba się ten pomysł. Posiedzimy do wieczora przy grillu, kawie i słodyczach DR GERARDA. PRYNCYPAŁKI najlepiej wkomponują się w ten klimat. W takich sytuacjach nigdy nie zawodzą. Może jeszcze, żeby lepiej poczuć domową atmosferę upiekę KRUCHE Z RABARBAREM, MIGDAŁAMI I BEZĄ. Składniki : Na ciasto : 2,5 szklanki mąki, 250 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ¼ szklanki cukru, 4 żółtka. Na bezę : 4 białka, ¾ szklanki cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka białego octu winnego. Dodatkowo : 500 g rabarbaru, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania – Z masła, mąki, żółtek, proszku do pieczenia i cukru zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkować i wylepić ciastem blachę. Nakłuć je widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 C. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę i ocet winny, wymieszać. Na ciasto wyłożyć rabarbar i bezę. Posypać płatkami migdałów. Piec jeszcze przez około 40 minut w temperaturze 150 C. Czas przygotowania około 75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz