piątek, 28 czerwca 2019
ULUBIONE
Smakołyki zawsze wprowadzą nas w dobry nastrój, zwłaszcza słodycze robią to najlepiej. Każdy ma swoje ulubione. U mnie w tej roli najlepiej sprawdzają się wyroby DR GERARDA. Szczególnie CIASTKA WIELOZBOŻOWE VIT/AM mają w tej kwestii duże zasługi. Nigdy więc nie może ich zabraknąć w moim domu. Staram się aby zapasy tych ciastek były niewyczerpalne. Kiedy jednak zdarzy się, że ich zabraknie, wtedy ratuje mnie
OWOCOWE CIASTO Z MĄKI KOKOSOWEJ.
Składniki : 6 jajek, 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, ½ szklanki mąki kokosowej, ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, świeże malin.
Sposób wykonania – Piekarnik nastawić na temperaturę 160 C. Kwadratową formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z miodem lub syropem klonowym za pomocą miksera około 10 minut. Cały czas ubijać, dodając olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą – ciasto ma przypominać konsystencją budyń. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyłożyć na wierzch maliny i leciutko je docisnąć. Piec 25 – 30 minut ( do chwili, kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy ). Takie ciasto z mąki kokosowej można przygotować z truskawkami, jabłkami, gruszkami, rabarbarem. Czas przygotowania około 50 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz