Masa śmietankowa
-125 g serka mascarpone
-150 ml śmietanki 30 %
-2,5 łyżki cukru pudru
-łyżeczka żelatyny
-30 ml wrzątku
Masa jogurtowa
-300 ml gęstego jogurtu
-3 łyżki musu truskawkowego
-2,5 łyżki cukru pudru
-2,5 łyżeczki żelatyny
-40 ml wrzątku
Mus truskawkowy
-320 g truskawek
-2 łyżki cukru pudru
-1,5 łyżeczki żelatyny
-30 ml wrzątku
Dodatkowo
-ciastka wielozbożowe Vit’am od Dr Gerard 2
opakowania
-mini herbatniki z polewą kakaową od Dr Gerard
opakowanie
-około 50 ml letniej wody z cytryną
Sposób przygotowania: dokładnie myję truskawki, usuwam szypułki i miksuję na mus. Odkładam. W blaszce (około 18/18 cm) układam ciastka wielozbożowe i nasączam je wodą z cytryną. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Do miski przekładam serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i miksuję. Żelatynę hartuję dodając do niej 2 łyżki masy, mieszam, wlewam i miksuję, a następnie wykładam całość na ciastka Vit'am i przykrywam kolejną warstwą wielozbożowych ciastek i wkładam do lodówki. Masa jogurtowa: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Do miski wkładam jogurt, 3 łyżki musu truskawkowego i cukier puder. Do żelatyny dodaję 2 łyżki jogurtu, mieszam całość i wlewam do jogurtu cały czas miksując. Masę wykładam na słodycze i przykrywam warstwą ciastek Vit'am. Mus truskawkowy: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Do żelatyny dodaję 2 łyżki musu, mieszam, wlewam i całość dokładnie miksuję, a następnie wykładam na ciastka. Na samym wierzchu układam mini herbatniki w równych 1 cm odstępach. Ciasto przed podaniem schładzam minimum 4 godziny. Do przygotowania wykorzystajcie tylko słodycze od Dr Gerarda, aby deser był pyszny i niepowtarzalny. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz