czwartek, 27 czerwca 2019

Wakacyjne śniadanie.


Wakacyjne śniadanie.

Wystarczy zwykły tost lub kilka biszkoptów Juppi od Dr Gerarda i zrobiony własnoręcznie krem twarożkowy z morelami, a poczujecie się wybrańcami losu. Dzień rozpocznie się przyjemnie z zapasem energii na wiele godzin w pracy lub na plaży. Możecie również mile tym zaskoczyć swoich bliskich. Przypuszczam, że koleżanki w pracy  chętnie skorzystają z waszej kreatywności w przygotowaniu fantastycznego śniadania. W letnie poranki taki twarożek plus słodycze od Dr Gerarda to wyjątkowe, smaczne  połączenie. Właśnie wtedy czas przestaje mieć znaczenie, liczy się tylko tu i teraz. Podaje przepis na krem twarożkowy z morelami:

  

1 pudełko świeżego, niekwaśnego twarożku homogenizowanego

2 jajka

2 białka

4 pełne łyżki cukru

Cukier wanilinowy

2 łyżeczki żelatyny

40 dag świeżych moreli lub z kompotu

Żelatynę zmiękczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody, następnie rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku. Zagotować w płaskim rondelku wodę, na wrzątek włożyć morele i od chwili ponownego wrzenia gotować jedną minutę (czynność tą nazywa się blanszowaniem). Od razu wyłożyć na sito, poczym obrać ze skórek i wyjąć pestki. Twarożek rozetrzeć z żółtkami i cukrem, ubić sztywną pianę z czterech białek dodając cukier waniliowy i wymieszać z twarożkiem, wlewając po trochu żelatynę. Z moreli odłożyć kilka okazałych sztuk do dekoracji. Resztę moreli pokroić w paseczki i wymieszać z kremem. Na dno szklanych pucharków ułożyć kilka biszkoptów Juppi od Dr Gerarda, następnie  na nie nałożyć krem i udekorować całymi owocami. Pozostawić do stężenia. Można na wierzch pokruszyć kilka ciastek wielozbożowych Vit’am od Dr Gerarda. Zachęcam do operatywności w wymyślaniu różnych Miksów twarożkowych połączeniu z owocami sezonowymi i sprawdzonymi, świetnymi słodyczami od Dr Gerarda.

               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz