Wakacyjne śniadanie.
Wystarczy zwykły tost lub kilka biszkoptów Juppi od Dr
Gerarda i zrobiony własnoręcznie krem twarożkowy z morelami, a poczujecie się
wybrańcami losu. Dzień rozpocznie się przyjemnie z zapasem energii na wiele
godzin w pracy lub na plaży. Możecie również mile tym zaskoczyć swoich
bliskich. Przypuszczam, że koleżanki w pracy
chętnie skorzystają z waszej kreatywności w przygotowaniu fantastycznego
śniadania. W letnie poranki taki twarożek plus słodycze od Dr Gerarda to wyjątkowe,
smaczne połączenie. Właśnie wtedy czas
przestaje mieć znaczenie, liczy się tylko tu i teraz. Podaje przepis na krem
twarożkowy z morelami:
1 pudełko świeżego, niekwaśnego twarożku homogenizowanego
2 jajka
2 białka
4 pełne łyżki cukru
Cukier wanilinowy
2 łyżeczki żelatyny
40 dag świeżych moreli lub z kompotu
Żelatynę zmiękczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody, następnie
rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku. Zagotować w płaskim rondelku wodę,
na wrzątek włożyć morele i od chwili ponownego wrzenia gotować jedną minutę (czynność
tą nazywa się blanszowaniem). Od razu wyłożyć na sito, poczym obrać ze skórek i
wyjąć pestki. Twarożek rozetrzeć z żółtkami i cukrem, ubić sztywną pianę z
czterech białek dodając cukier waniliowy i wymieszać z twarożkiem, wlewając po
trochu żelatynę. Z moreli odłożyć kilka okazałych sztuk do dekoracji. Resztę
moreli pokroić w paseczki i wymieszać z kremem. Na dno szklanych pucharków
ułożyć kilka biszkoptów Juppi od Dr Gerarda, następnie na nie nałożyć krem i udekorować całymi
owocami. Pozostawić do stężenia. Można na wierzch pokruszyć kilka ciastek wielozbożowych
Vit’am od Dr Gerarda. Zachęcam do operatywności w wymyślaniu różnych Miksów
twarożkowych połączeniu z owocami sezonowymi i sprawdzonymi, świetnymi
słodyczami od Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz