Moja kuzynka Celina otworzyła sklepik z odzieżą. Byłem w nim zaraz na drugi dzień po otwarciu i stwierdziłem, że i ceny i asortyment fajny.Wiedziałem,że kuzynka wzięła spory kredyt na otwarcie swojej działalności, więc życzyłem jej jak najlepiej i chciałem, by jej interes się szybko rozkręcił.Wpadłem na pomysł, że zrobię kilka zdjęć, podjadę do mojego znajomego, który ma studio graficzne i wydrukujemy odpowiednie ulotki reklamujące sklep mojej kuzynki.Tak też zrobiłem. Gdy miałem już gotowe ulotki, pojechałem pokazać je Celnie. Zaskoczyłem ją tak niesamowicie, że aż ze wzruszenia się popłakała.Powiedziałem jej, że zaraz jadę je prozwieszać na przystankach,porozdawać ludziom, pozostawiać je też miałem w pobliskich sklepach spożywczych. Pomyślałem, że im więcej tym lepiej. Na drogę zostałem wycałowany i obdarowany dużą ilością naszych ulubionych słodyczy z firmy Dr.Gerard, które tak często razem wszyscy zajadamy.Efekt reklamy był niesamowity. Już po kilku dniach moja kuzynka miała dużo klientów, a że stara się o dobry towar,odpowiednie ceny,jej interes naprawdę się świetnie rozkręcił. Ostatnio Celina zadzwoniła, by w dowód wdzięczności zaprosić mnie na obiad i moje ulubione kruche ciastka, a przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard."Składniki
300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard
175 g masła roztopionego,250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody,1/2 łyżeczki soli,200 g drobnego cukru brązowego,100 g drobnego cukru,2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,1 jajko,1 żółtko
Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.
Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz