piątek, 28 czerwca 2019

POCZĘSTUNEK

Mój syn spodziewa się jutro gości. Poprosił mnie o przygotowanie małego poczęstunku. Ma być tanio i smacznie. Postanowiłam, że zaproponuję niezawodne PRYNCYPAŁKI DR GERARDA i JAGLANĄ SZARLOTKĘ Z SYROPEM Z AGAWY. Składniki : Na ciasto : 180 g suchej kaszy jaglanej, 1 ½ szklanki wody, szczypta soli, 18 sztuk daktyli, 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego, łyżka syropu z agawy lub miodu, ½ łyżeczki sody. Do środka : 4 – 5 soczystych jabłek, 2 łyżki suszonej, niesłodzonej żurawiny, łyżka syropu z agawy lub miodu, łyżeczka cynamonu, płaska łyżka skrobi ziemniaczanej, łyżka soku z cytryny. Sposób wykonania – Kaszę ugotować do miękkości ze szczyptą soli. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut. Daktyle zblendować na papkę. Dodać przestudzoną kaszę, syrop z agawy, siemię lniane, sodę i wszystko wymieszać. Uformować kulę – ciasto powinno być lepkie, ale nie lejące się. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszać z cynamonem, syropem z agawy, żurawiną, skrobią ziemniaczaną i odstawić. Jeśli jabłka są bardzo słodkie, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. ¾ ciasta włożyć do wyłożonej papierem tortownicy – szpatułką lub wilgotną dłonią. Wyłożyć starte jabłka. Z reszty ciasta urywać małe kawałeczki i położyć na wierzch. Piec na rumiano w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C około 45 minut. Czas przygotowania około 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz