wtorek, 25 czerwca 2019

sorbet truskawkowy


Po wielkich ulewach teraz są duże upały. Ziemia popękała z niedoboru wody. Podlewam tylko najważniejsze rośliny, bo w całym powiecie brakuje wody. Ciężko wytrzymać w takich wysokich temperaturach. Dzieci Małgosia i Kamil codziennie upominają się o lody. Postanowiłam zrobić domowe lody truskawkowe. W Internecie jest sporo przepisów i trudno wybrać ten odpowiedni. W końcu postanowiłam zrobić najprostszy. Składniki; 1 Kg. truskawek, pół litra jogurtu naturalnego miód lub cukier. Wszystkie składniki Benderem zmiksować i przelać do pojemników po lodach. Małgosia do każdego pojemnika wsypała po garstce czekoladowych draży produkcji Dr. Gerarda. Tak udekorowane  włożyłam do zamrażarki.  Co dwie godziny mieszałam je. Następnego dnia  Rano były gotowe do jedzenia. Jednak musiały trochę poleżeć. Wtedy mogłam je pokroić. Wierzch udekorowałam ubitą śnieżką i drażami Dr. Gerarda. Wszystkim ten sorbet smakował, a przede wszystkim był zdrowy. Maluchy tylko chciały jeść te przysmaki w moim wykonaniu, dlatego wlewałam gotową masę do specjalnych pojemniczków na lody. Następnego dnia są lody na patyku. Kuszą wyglądem i smakiem. Pragnę zrobić przyjemność najbliższym, bo zostają w domu z opiekunką. Rodzice remontują mieszkanie i nie mogę im zawozić pociechy. Dopiero w sierpniu wybieramy się nad polskie morze. Liczę na słoneczną pogodę. Po pracy wraz z mężem organizujemy  im atrakcje turystyczne przeważnie na rowerach lub jedziemy na basen.     
         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz