Na dzisiejszy deser przygotowałam słodkie waniliowe muffinki z truskawkami i mini serniczki na ciastkach wielozbożowych z jagodami. Idealnie sprawdzą się na każdą wycieczkę lub rodzinny piknik. Smakowały przepysznie. Może i Wy spróbujecie? Oto potrzebne składniki:
Muffinki
-2 szklanki mąki
-2/3 szklanki cukru
-2 jajka
-120 g masła
-¾ szklanki mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-olejek waniliowy
-truskawki 36 sztuk
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 3-4 sztuki
-papilotki
Sposób przygotowania: masło rozpuszczam i studzę. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na puch. Do ubitych jajek wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewam masło, olejek waniliowy i mleko. Całość dokładnie miksuję do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Formę na muffiny wykładam papilotkami. Każdą napełniam ciastem do 1/3 wysokości. Na ciasto wykładam po około 2 truskawki i przykrywam je ciastem, tak żeby były wypełnione do ¾ wysokości. Na wierzch ciasta wykładam po 1 truskawce przekrojonej na pół i pokrojone na kawałeczki wafelki (po 2-3 na każdą muffinkę). Tak przygotowane muffinki wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu studzę i można się zajadać.
Mini serniczki
-500 g sera twarogowego
-2 jajka
-4 łyżki cukru
-1 łyżka mąki pszennej
-ciastka wielozbożowe Vit’am od Dr Gerard około 16
sztuk
-1 szklanka jagód
Sposób przygotowania: do miski wkładam ser, dodaję jajka, cukier, mąkę i krótko miksuję. Ciastka wkładam do papilotek, które umieszczam w metalowej formie na muffiny, tak aby zakryć dno. Na ciastka wylewam masę serową, wyrównuję. Jagody myję, osuszam i wykładam po 1-2 łyżeczki na wierzch każdego serniczka. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 25 minut. Po upieczeniu studzę i gotowe. Do przygotowania tych słodkości wykorzystajcie niezastąpione pod każ dym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz