Biszkopt
-5 jajek
-150 g cukru
-2 budynie o smaku krówki
-1 łyżka mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-40 g płatków czekoladowych
Masa
-4 szklanki mleka
-1,5 opakowania budyniu o smaku krówki
-4 łyżki cukru
-2 żółtka
-100 g masła
Krem
-500 ml śmietanki 30 %
-350 g serka śmietankowego
-510 g masy kajmakowej
-30 g żelatyny
-3/4 szklanki wody
Dodatkowo
-ciastka markizy Mafijne od Dr Gerard opakowanie
-ciastka wielozbożowe Vit’am od Dr Gerard kilka sztuk
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli, a później z cukrem. Dodaję po żółtku i ubijam. Dodaję przesiany budyń z mąką i proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodaję płatki czekoladowe i delikatnie mieszam. Wlewam do blaszki (30/40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu wkładam z powrotem do tej samej blaszki, wyżej wyłożonej papierem do pieczenia. Masa: budynie mieszam z żółtkami, cukrem i 1 szklanką mleka. Resztę mleka gotuję, wlewam mieszankę i mieszam do zgęstnienia. Zdejmuję z palnika, dodaję masło i mieszam. Lekko studzę i wylewam na biszkopt. Markizy Mafijne układam na budyniu (w niewielkich odstępach). Ciasto wkładam do lodówki. Krem: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę. Schłodzoną śmietankę ubijam z serkiem i masą kajmakową, dolewam żelatynę i krótko miksuję, a następnie wylewam na markizy. Wierzch posypuję pokruszonymi ciastkami wielozbożowymi i gotowe. Ciasto przechowuję w lodówce. Do przygotowania tego lub innego deseru wykorzystajcie niezastąpione i najlepsze słodycze firmy Dr Gerard. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz