czwartek, 20 czerwca 2019
Nad jeziorem
Kupiłem słodycze od firmy Doktor Gerard między innymi ciastka wielozbożowe Vit’ami pojechałem z rodziną na piknik. Wybraliśmy sięnad jezioro. Za brałem też Musową i chrupiącą tartę mocno czekoladową z produktami „Mafijne” i „Malti Keks” DrGerard z strony Doktora Gerarda. Przesiedzieliśmy tam cały dzień. Kąpaliśmy się a moja wnuczka robiła babki z piasku. Bała się wody.Wróciliśmy wypoczęci i opaleni. Składniki
(Przepis na formę o średnicy 28 cm)
Spód:
• 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”
• 3 łyżki oleju kokosowego
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 250 g „Malti Keks”
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 2 łyżki kakao
Mus czekoladowy z „Malti keks”:
• 200g gorzkiej czekolady
• 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
• 50 g masła lub oleju kokosowego
• 250 g „Malti Keks”
• skórka otarta z jednej pomarańczy
• 3 łyżki cukru pudru
• Szczypta płatków soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:
Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz