Razem z moją dziewczyną Asią i dwójką naszych znajomych :Wojtkiem i Basią postanowiliśmy pojechać w góry.Każdy z nas w czasach szkolnych chodził na rajdy po górach,a Wojtek lubił to szczególnie. Teraz też zabrał że sobą książeczkę Polskiego Towarzystwa Turystyczno -Krajoznawczego,by po zdobyciu każdego ze szczytów wbić pieczontkę.Na naszą bazę wybraliśmy sobie malowniczy hotel niedaleko Lądka Zdroju w Dolinie Kłodzkiej,gdzie mieliśmy zarezerwowane dwa noclegi.Przez dwa pierwsze dni wybieraliśmy sobie pasma górskie, które były oddalone o około 15 -20 km od naszego hotelu. Wyjeżdżaliśmy samochodem zaraz po śniadaniu, w pobliże zaplanowanej na ten dzień góry i zostawialiśmy go na parkingu.Kaźdy z nas miał specjalnie buty do chodzenia po górach, a do naszych plecaczków zapakowaliśmy bluzy,bo na górze zawsze wieje i wodę mineralną oraz nasze ulubione słodycze z firmy Dr.Gerard. Każde wejście zaczynało się zielonym,żółtym, czy niebieskim szlakiem, w zależności od stopnia trudności. Wybieraliśmy zawsze ten średni. Najpierw było łagodne podejście, a potem stroma wspinaczka.Na szczycie każdej góry był zamontowany słupek z nazwą góry i metalową skrzyneczką,w której była zawsze pieczontka z nazwą i wysokością góry. Wojtek z radością podbijał sobie książeczkę, a my robiliśmy mu zdjęcie na udokumentowanie zdobycia danej góry. Potem chwilę odpoczywaliśmy i zajadaliśmy nasze pyszne słodkości. Do hotelu wracaliśmy na obiadokolację, po której podawano nam deser.Tym razem były to kruche ciastka, a przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard."Składniki
300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard
175 g masła roztopionego,250 g mąki pszennej,1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli,200 g drobnego cukru brązowego,
100 g drobnego cukru,2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,1 jajko
1 żółtko
Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.
Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz