piątek, 28 czerwca 2019

PODWIECZOREK

Najlepsze smakołyki są zawsze u babci Ani. Tam nigdy ich nie brakuje. Jutro znowu nas uraczy. Idziemy do niej na podwieczorek. Zapowiedziała, że będą BISZKOPTY JUPPI DR GERARDA i jeszcze coś dobrego. Na pewno upiecze nam CIASTO PIANKOWE. Składniki : Na biszkopt : 4 jajka, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki cukru Na krem : 50 dag mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5 %, 5 łyżek cukru pudru, 2 galaretki truskawkowe. Dekoracja : 30 dag truskawek, galaretka truskawkowa Sposób wykonania – Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodać cukier, żółtka ( po jednym ), mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wymieszać łyżką do połączenia wszystkich składników. Wlać ciasto do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 – 40 minut w 180 C. Po wystudzeniu pokroić na dwa blaty. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Schłodzone mleko skondensowane zmiksować do uzyskania puszystej masy. Dodać cukier puder, tężejącą galaretkę, zmiksować. Krem wyłożyć na 1 blat, przykryć drugim i ułożyć na nim przekrojone truskawki. Dekoracja : Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, gdy zacznie tężeć, ubić trzepaczką by uzyskać pianę. Wylać ją na truskawki i odstawić ciasto na godzinę do lodówki. Czas przygotowania około 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz