wtorek, 2 lipca 2019

Placek drożdżowy ze śliwkami.


            Dzisiaj po południu idziemy do znajomych na działkę. Wiadomo, że z pustą ręką nie wypada iść. Moja ślubna ma kupić w sklepie rurki Rolls Rolls lub bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość dr Gerarda. Jednak postanowiłem się wykazać i upiec ciasto z owocami. Jak się nie uda to będą słodycze „dr Gerard”, a jak się uda to zaplusuję u małżonki. Wyszukałem przepis na placek drożdżowy ze śliwkami. Był to przepis mojej mamy, na którym były dopisane wskazówki: składniki mają mieć temperaturę pokojową, ciasto wyrabiać rękoma aż będzie odchodzić od dłoni, w czasie pieczenia nie robić przeciągów, drożdże muszą być świeże. A co to są drożdże? Z pomocą przyszedł Internet, są to jednokomórkowe grzyby z rodziny drożdżakowatych. Żyją w warunkach beztlenowych, na podłożach zawierających cukry proste. Odpowiadają za fermentację alkoholową. Mało zachęcający opis, prawda? Jednak w naszym żywieniu odgrywają ważną rolę. Kto nie zna drożdżówek, pizzy, rogalików, ciast, pączków czy domowego wina?
            Oto przepis babci na drożdżówkę ze śliwkami:
Składniki
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 8 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 kg śliwek
  • Aromat

Przygotowanie
Ćwierć szklanki ciepłego mleka rozmieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mleka wlać do reszty mąki, dodać jajka, wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto.
Do wyrobionego ciasta wlać roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na wysmarowaną blachę, układamy na wierzchu śliwki i wkładamy do piekarnika o temp. 200 stopni na godzinę. Po upieczeniu ciasto wyjąć z blachy, żeby nie przeszło jej zapachem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz