środa, 31 lipca 2019

Szybkie przepakowanie

Następnego dnia po powrocie znad morza meliśmy wolny dzień, przeznaczyliśmy go na począdkowanie bieżących spraw, pranie ubrań i pakowanie kolejnej torby na wyjazd tym razem w góry. W tatrach byłam ostatnim razem kilka lat temu. Nawet już się stęskniliśmy na górami. Tak więc zapakowałam torbę włożyłam również buty do chodzenia po górach, spakowałam torbę podręczna i ruszylismy tym razem na dworzec kolejowy. Tam wsiedliśmy w pociąg do Krakowa, w pociągu zjedliśmy bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil - nowość dr Gerarda a w Krakowie przesiedliśmy się w pociąg do zakopanego. Tam po wyjściu z pociągu udaliśmy się do hotemu, który na szczęśccie znajdował się zaledwie  metrów od stacji kolejowej. Tam pani pomogła nam się zakwaterować w pokoju. Rozpakowaliśmy bagaże i zasiedliśmy z filiżanka naszej ulubionej kawy i kawałkiem ciasta Tarty śmietankowej z pryncypałka ( przepis zaczerpnięty ze strony dr Gerarda)

Składniki

Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru
Zalewa śmietankowa:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda
Polewa czekoladowa:
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Sposób przygotowania

\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz