Ciasto toffi to taka mała przekąska smaczna dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ja najczęściej robię to ciasto wtedy, gdy mają przyjść do mnie koleżanki na kawę. Jest bardzo proste i zawsze się udaje nie trzeba się martwić czy ciasto wyroście czy też nie. Zamiast ciasta użyję ciastka wit,AM Dr Gerarda i biszkopty Dr Gerarda.
Składniki
2 paczki ciastek wit,AM Dr Gerarda
1 opakowanie biszkoptów Dr Gerarda
puszka schłodzonego mleka skondensowanego, ja użyłam puszkę kajmaku (krówka)
500 ml śmietany kremówki
starta czekolada
4 żółtka
kostka masła roślinnego
cukier waniliowy
szklanka cukru pudru
szklanka mąki krupczatki
1 litr mleka
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
2,5 szkl. mleka, szklankę cukru, cukier waniliowy i masło gotujemy. Resztę mleka, masło i mąkę miksujemy i wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy. Puszkę z mlekiem gotujemy 3 godziny na karmel. Na blasze układamy ciastka wit,AM Dr Gerarda, wylewamy gorącą masę, Układamy biszkopty Dr Gerarda, wylewamy ciepły karmel, studzimy. Następnie na wystudzone ciasto wykładamy kremówkę ubitą z trzema łyżkami cukru pudru, posypujemy czekoladą.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz