czwartek, 11 lipca 2019
Biszkoptowo truskawkowe ciacho.
Ostatnio odwiedziłem siostrę, która poczęstowała mnie przepysznym slodkik deserem truskawkowym na bazie Biszkoptów truskawkowych Dr Gerarda. Ciacho błyskawicznie znikało ze stołu, a do dziś pamiętam ten wspaniały smak.
Jest to ciasto bez pieczenia z truskawkami na biszkoptach z nadzieniem truskawkowym -Dr Gerarda.
Potrzebne składniki:
400 g Pałeczek truskawkowo-kremowych -Dr Gerarda
1 kg truskawek
1 1/4 szklanki dżemu truskawkowego zmiksowany na mus
serek maskaronem (500 g)
2/3 szklanki soku pomarańczowego
1 1/3 szklanki śmietany kremówki
5 łyżek likieru pomarańczowego
3 łyżki cukru pudru
1 op galaretki truskawkowej
Sposób wykonania:
Blachę ok 25 x25 wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć dno biszkoptami (Pałeczkami Truskawkowymi -Dr Gerarda)
Sok pomarańczowy dokładnie mieszamy z dżemem truskawkowym.
Umyte truskawki kroimy w plasterki.
Do serka maskaronem dodajemy likier i mieszamy.
Śmietanę kremową ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy do niej serek i mieszamy mikserem na wolnych obrotach do całkowitego połączenia składników.
Biszkopty ułożone na blasze polewamy płową soku z dżemem.
Następnie wierzch smarujemy płową kremu z maskaronem. Na kremie kładziemy truskawki plastry obok siebie.
Na Trukawki kładziemy warstwę biszkoptów i polewamy pozostałym dżemem z sokiem. Następnie wykładamy pozostały krem i układamy resztę truskawek.
Blachę wstawiamy do lodówki, a w między czasie rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do schłodzenia.
Kiedy galaretka lekko stężeje polewamy nią ciasto z lodówki.
Ciasto znów wstawiamy do lodówki -najlepiej na całą noc.
Zaleca się by ciasto było przechowywane w lodówce.
Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz