czwartek, 11 lipca 2019

Biszkoptowo truskawkowe ciacho.




      Ostatnio odwiedziłem siostrę, która poczęstowała mnie przepysznym slodkik deserem truskawkowym na bazie Biszkoptów  truskawkowych Dr Gerarda.  Ciacho błyskawicznie znikało ze stołu, a do dziś pamiętam ten wspaniały smak.
    Jest to ciasto bez pieczenia z truskawkami na biszkoptach z nadzieniem truskawkowym -Dr Gerarda.
   
   Potrzebne składniki:
400 g Pałeczek truskawkowo-kremowych -Dr Gerarda
1 kg  truskawek
1 1/4 szklanki dżemu truskawkowego zmiksowany na mus
  serek maskaronem (500 g)
2/3 szklanki soku pomarańczowego
1 1/3 szklanki śmietany kremówki
5 łyżek likieru pomarańczowego
3 łyżki cukru pudru
1 op galaretki truskawkowej
   Sposób wykonania:
   Blachę ok 25 x25 wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć dno biszkoptami  (Pałeczkami Truskawkowymi -Dr Gerarda)
  Sok pomarańczowy dokładnie mieszamy z dżemem truskawkowym.
Umyte truskawki kroimy w plasterki.
   Do serka maskaronem dodajemy likier i mieszamy.
 Śmietanę kremową ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy do niej serek i mieszamy mikserem na wolnych obrotach  do całkowitego połączenia składników.
  Biszkopty ułożone na blasze polewamy płową soku z dżemem.
Następnie wierzch smarujemy płową kremu z maskaronem. Na kremie kładziemy truskawki plastry obok siebie.
  Na Trukawki kładziemy warstwę biszkoptów i polewamy pozostałym dżemem z sokiem. Następnie wykładamy pozostały krem  i układamy resztę truskawek.
  Blachę wstawiamy do lodówki, a w między czasie rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do schłodzenia.
  Kiedy galaretka lekko stężeje polewamy nią ciasto z lodówki.
  Ciasto znów wstawiamy do lodówki -najlepiej na całą noc.
  Zaleca się by ciasto było przechowywane w lodówce.
   
      Życzę smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz