wtorek, 9 lipca 2019

Dr Gerard ogranicza w swoich produktach olej palowy

Aby upiec dobre smaczne ciasto potrzebne są  dobrej jakości i świeże składniki. Bardzo ważnym składnikiem w produkcji ciastkarsko-piekarskiej jest tłuszcz.
Tłuszcz nadaje wypiekom odpowiedni smak i zapach oraz powoduje wilgotność i pulchność ciasta.
Do wypieków ciast i  ciasteczek najczęściej używanym tłuszczem przez gospodynie domowe jest masło, margaryny, olej oraz w niektórych przypadkach smalec. Natomiast w produkcji ciastkarskiej bardzo dużą rolę pełnią wszelkiego rodzaju tłuszcze pochodzenia roślinnego. 
Bardzo groźnymi tłuszczami dla zdrowia człowieka są tłuszcze trans czyli nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, czyli  inaczej izomery, które powstały w wyniku utwardzenia olejów roślinnych.
Kolejnym szkodliwym tłuszczem używanym w produkcji ciastkarskiej jest olej palmowy.
Olej palmowy nieprzetworzony nie jest jeszcze strasznie szkodliwy dla zdrowia człowieka, jednak po przetworzeniu do celów produkcyjnych jest bardzo szkodliwy. Dobrze, że coraz częściej zakłady cukiernicze odstępują od używania tłuszczów nienasyconych do produkcji swoich wyrobów.
Takim zakładem ciastkarskim znanym na całą Polskę i świat jest firma Dr Gerard, która już od kilku lat  systematycznie wyeliminowuje  ze swoich wyrobów cukierniczych  tłuszcze nienasycone oraz coraz bardziej ogranicza użycie olejów palmowych w swoich wyrobach, https://drgerard.eu/w-trosce-o-jakosc/  dlatego słodycze od Dr Gerarda mają tak duży popyt na naszym rynku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz