poniedziałek, 22 lipca 2019
UMILACZE
Moje maluchy nie lubią podróżować autobusami. Niestety w tym roku będą musiały to znieść. Jadą na kolonię i właśnie tym środkiem transportu. Będę musiała im jakoś ten czas umilić. Zaproponuję im na drogę CIASTKA WIELOZBOŻOWE VIT’AM DR GERARDA i upiekę
DROŻDŻÓWKI Z MASĄ SEROWĄ.
Składniki : 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, łyżka masła, ½ kostki drożdży,1 jajko, pół pęczka rabarbaru, 300 g twarożku, ½ cukru pudru, kilka kropel olejku waniliowego, płatki migdałowe.
Wykonanie – Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać do nich przesianą mąkę i roztopione, ostudzone masło. Ugnieść ciasto przez 2 minuty, najpierw w misce, a potem przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 2 – 3 minuty, podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na nim kawałki ciasta uformowane na kształt niewielkich kulek, które już na blasze, rozpłaszczyć należy dłonią, robiąc w środku niewielki dołek. Rozbełtać jajko i posmarować nim drożdżówki. Umyć i obrać rabarbar. Pokroić go w małe kawałki i oprószyć cukrem pudrem. Odstawić na krótką chwilkę, aby puścił sok. Do twarożku dodać pozostały cukier puder oraz olejek waniliowy, dokładnie wymieszać. Na każdą drożdżówkę nałożyć łyżką twarożek, a na to porcję rabarbaru. Całość posypać płatkami migdałowymi. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wstawić drożdżówki na 20 minut, pilnując, aby ich nie wysuszyć. Drożdżówki będą delikatnie złociste, ale niech to nie niepokoi. W środku będą upieczone i pyszne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz