piątek, 12 lipca 2019

mus bananowo orzechowy z rurkami waflowymi Dr. Gerarda


W wakacje wnuki częściej odwiedzają dziadków. Czasami zostają na parę dni. Ja moimi wnukami opiekuję się przez prawie całe wakacje. Trójka dzieci, to duży obowiązek. Codziennie myślę, jak zapełnić im czas. Najczęściej jeździmy na rowerach. Zawsze ze sobą biorę wodę i ciasteczka wielozbożowe Dr. Gerarda. Nie mają czekolady i nie rozpuszczą się. Czasem idziemy na dłuższy spacer. Ja ze swoimi kijkami, oni jadą na hulajnogach. Dwa razy w tygodniu jedziemy na basen. Zależy mi, by miały dużo ruchu fizycznego. Gdy zmęczą się, to są grzeczni. W domu staram się zrobić im różne niespodzianki piekąc smaczne ciasteczka. Pewnego razu wieczorem przeglądałam strony internetowe w poszukiwaniu ciekawostek kulinarnych. Otworzyłam stronę Dr. Gerarda i tam są ciekawe przepisy bez pieczenia. Zainteresował mnie mus bananowo orzechowy  z rurkami waflowymi z kremem orzechowym. Tym przysmakiem zaskoczyłam maluchy i ich rodziców. Dlatego podaje bardzo łatwy i smaczny przepis.
Składniki na dwie porcje.
2 banany, 50g. masła orzechowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatowej i goździków, 4 rurki waflowe z kremem orzechowym Dr. Gerarda,. Do dekoracji; 1/2 banana, 2 łyżki bitej śmietany, 1 łyżeczka drobno posiekanych orzechów, 4 rurki waflowe z kremem orzechowym. Banany kroimy, mrozimy  potem miksujemy z masłem orzechowym. i przyprawami. Na dno pucharka kruszymy dwie rurki. Na nie układamy krem i dekorujemy bitą śmietaną z kawałkami orzechów. bananów. Rurki wbijamy do deseru. Od podajemy do jedzenia. Smacznego               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz