Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy?
Niemal wszyscy lubimy słodkie przekąski, a nie zawsze zdajemy sobie sprawę z ich szkodliwości dla naszego zdrowia.
Należy tutaj zwrócić uwagę, że nie wszystkie słodycze w jednakowym stopniu są szkodliwe dla naszego zdrowia.
Przy zakupie słodyczy powinniśmy zwrócić uwagę na skład, a przede wszystkim na to czy zawierają utwardzony olej palmowy.
Naukowcy udowodnili, że olej palmoy utwardzony jest dla naszego zdrowia bardzo szkodliwy. Surowy olej palowy jest wskazany byśmy spożywali, ale kiedy ten olej zostaje utwardaony to staje się on szkodliwy ze względu na zawartość tłuszczu trans.
W trakcie procesu utwardzenia olju palmowego właściwości zmieniają się diametralnie na niekorzyść dla naszego zdrowia, a właśnie taki utwardzony oej palmowy jest przez producentów żywności.
Tłuszcze trans znaczznie podwyższają złu cholesterol, tłuszcze te wykazują silne działanie miażdżycorodne i podnoszą ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych. Duże spożycie tłuszców trans znacznie zwiększa przyrost ciała, a zwłaszcza takanki tuszczowej.
Zainteresowanych odsylam na stronę pod adresem https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/utwardzony-olej-palmowy-zrodlo-szkodliwych-tluszczow-trans-aa-SWgC-8p1Y-1apx.html gdzie można się zapoznać o szkodliwośći spożycia utwardzonego oleju palmowego.
Podczas zkupow dokladnie sprawdzajmy skład surowców by zdrowo się odżywiać.
Mój uluciony producent słodyczy Dr Gerard właśnie wywliminował ze swoich produktów utwardzaony olej palmowy o czym możemy zapoznać się na stronie producenta pod adresem https://drgerard.eu/w-trosce-o-jakosc/
gdzie czytamy:
W Dr Gerard łączymy naszą wieloletnią tradycję pieczenia ciastek z dużą otwartością na potrzeby konsumentów oraz uważnością na trendy rynkowe. W dbałości o naszych konsumentów oraz środowisko w którym żyjemy, nieustanie pracujemy nad doskonaleniem naszych produktów jak i procesów produkcyjnych, w których powstają.
Już klika lat temu wyeliminowaliśmy z naszych wyrobów tłuszcze zawierające wysoki poziom izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, ze względu na ich udowodniony, niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie.
Systematycznie usuwamy także olej palmowy z kolejnych słodkich i słonych przekąsek, a tam gdzie to nie jest możliwe ze względów technologicznych, stosujemy olej palmowy pochodzący ze zrównoważonych upraw z certyfikatem RSPO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz