piątek, 19 lipca 2019

Herbatniki Dr Gerard z masą


Witam. Dziś znów pozwolę sobie zaproponować ciasto z dodatkiem herbatników ,,Dr Gerard”, są najlepsze do takich ciast. Nie mogę pominąć inne słodycze tej firmy np. ciastka Precle Pretzel Salt&Chilli. Są wyśmienite. Wracając do mojego przepisu, będę potrzebować takich składników jak: i zaczniemy od składników na krem, czyli 500 ml mleka,2 żółtka,3 płaskie łyżki mąki pszennej,3 płaskie łyżki mąkiziemniaczanej,100 g masła,5 łyżek cukru. Pozostałe składniki to, 48 maślanych herbatników ,,Dr Gerard”,4 banany,1 galaretka. I zaczynamy pracę od przygotowania kremu. W tym celu gotuję budyń. Z pół litra mleka odlewam szklankę, resztę mleka zagotuję z cukrem. Do pozostałego mleka dodaję mąkę oraz żółtka i mieszam bardzo dokładnie. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy do niego pozostałe mleko, wraz ze składnikami i energicznie mieszam. Powstanie budyń, który zestawiam z palnika. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń jest już zimny, ucieram masło, i powoli dodaję do niego po jednej łyżce budyniu. Powstanie pyszny budyniowy krem. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczam galaretkę. Herbatniki układam w blaszce. Na herbatniki wykładam 1/3 kremu, następnie pokrojonego w plasterki banana. Przykrywam drugą warstwą herbatników, kolejną warstwą kremu i bananem. Na ostatnią warstwę herbatników wykładam pozostały krem i dwa banany. Na koniec wykładam galaretkę,  wstawiam do lodówki. I tak to się robi. Herbatniki czy  Precle Pretzel Salt&Chilli,,Dr Gerard”, są najlepsze na świecie. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz