Witam.
Dziś znów pozwolę sobie zaproponować ciasto z dodatkiem herbatników ,,Dr
Gerard”, są najlepsze do takich ciast. Nie mogę pominąć inne słodycze tej firmy
np. ciastka Precle Pretzel Salt&Chilli. Są wyśmienite. Wracając do mojego
przepisu, będę potrzebować takich składników jak: i zaczniemy od składników na
krem, czyli 500 ml mleka,2 żółtka,3 płaskie łyżki mąki pszennej,3 płaskie łyżki
mąkiziemniaczanej,100 g masła,5 łyżek cukru. Pozostałe składniki to, 48
maślanych herbatników ,,Dr Gerard”,4 banany,1 galaretka. I zaczynamy pracę od
przygotowania kremu. W tym celu gotuję budyń. Z pół litra mleka odlewam szklankę,
resztę mleka zagotuję z cukrem. Do pozostałego mleka dodaję mąkę oraz żółtka i
mieszam bardzo dokładnie. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy do niego pozostałe
mleko, wraz ze składnikami i energicznie mieszam. Powstanie budyń, który
zestawiam z palnika. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń jest już
zimny, ucieram masło, i powoli dodaję do niego po jednej łyżce budyniu.
Powstanie pyszny budyniowy krem. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczam
galaretkę. Herbatniki układam w blaszce. Na herbatniki wykładam 1/3 kremu,
następnie pokrojonego w plasterki banana. Przykrywam drugą warstwą herbatników,
kolejną warstwą kremu i bananem. Na ostatnią warstwę herbatników wykładam
pozostały krem i dwa banany. Na koniec wykładam galaretkę, wstawiam do lodówki. I tak to się robi. Herbatniki
czy Precle Pretzel Salt&Chilli,,Dr
Gerard”, są najlepsze na świecie. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz