Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy dla człowieka?
Olej
palmowy produkuje się z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego.
Utwardzony olej palmowy zawiera szkodliwe dla naszego organizmu
tłuszcze tran, powstają one w wyniku utwardzenia. Wykorzystywane są
one najczęściej przy produkcji dań gotowych do sosów, przez z nas
wszystkich lubianych chipsów, batoników, słodyczy,. Jednak
istnieją firmy, które systematycznie wycofują się z używania
oleju palmowego przy produkcji słodkich i słonych przekąsek. Taką
firmą jest dr Gerard. Tam gdzie jest to nie możliwe ze
względów technologicznych, stosują olej palmowy pochodzący ze
zrównoważonych upraw z certyfikatem RSPO. Możemy sami o tym
przeczytać na oficjalnej stronie dr Gerarda. Link do strony:
https://drgerard.eu/w-trosce-o-jakosc/
W samym
oleju palmowym nie ma niczego złego. Zawiera wiele witamin i
składników odżywczych. Jednak utwardzony wpływa niekorzystnie na
nasze zdrowie. Światowa organizacja zdrowia mówią, że należy
ograniczyć dzienne spożycie tłuszczu nasyconego w diecie.
Podwyższają bowiem poziom złego cholesterolu, kory odkłada się w
ścianach tętnic, powoduje miażdżyce, która wiąże się z
chorobami serca czy udarem mózgu. Dodatkowo obniżają stężenie
dobrego cholesterolu co zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej
serca. Wyniki wielu badań naukowców wskazują, że spożycie
izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych znacznie zwiększa
ryzyko nagłej śmierci sercowej oraz zgonu z powodu choroby
niedokrwiennej serca. Także dla naszego dobrego zdrowia zrezygnujmy
z niektórych produktów lub choć by ograniczmy ich spożycie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz