piątek, 26 lipca 2019

Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy dla zdrowia?


Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy dla człowieka?

Olej palmowy produkuje się z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. Utwardzony olej palmowy zawiera szkodliwe dla naszego organizmu tłuszcze tran, powstają one w wyniku utwardzenia. Wykorzystywane są one najczęściej przy produkcji dań gotowych do sosów, przez z nas wszystkich lubianych chipsów, batoników, słodyczy,. Jednak istnieją firmy, które systematycznie wycofują się z używania oleju palmowego przy produkcji słodkich i słonych przekąsek. Taką firmą jest dr Gerard. Tam gdzie jest to nie możliwe ze względów technologicznych, stosują olej palmowy pochodzący ze zrównoważonych upraw z certyfikatem RSPO. Możemy sami o tym przeczytać na oficjalnej stronie dr Gerarda. Link do strony: https://drgerard.eu/w-trosce-o-jakosc/
W samym oleju palmowym nie ma niczego złego. Zawiera wiele witamin i składników odżywczych. Jednak utwardzony wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Światowa organizacja zdrowia mówią, że należy ograniczyć dzienne spożycie tłuszczu nasyconego w diecie. Podwyższają bowiem poziom złego cholesterolu, kory odkłada się w ścianach tętnic, powoduje miażdżyce, która wiąże się z chorobami serca czy udarem mózgu. Dodatkowo obniżają stężenie dobrego cholesterolu co zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Wyniki wielu badań naukowców wskazują, że spożycie izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych znacznie zwiększa ryzyko nagłej śmierci sercowej oraz zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca. Także dla naszego dobrego zdrowia zrezygnujmy z niektórych produktów lub choć by ograniczmy ich spożycie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz