środa, 31 lipca 2019

Krupówki

Pierwszy dzień w Zakopanem postanowiliśmy spędzić na spokojnie. Tuz po śniadaniu udaliśmy się na Krupówki w celu zrobienia zakupów dla najbliższej rodziny. Zakupienia pamiątek i ciekawych bibelotów zakopiańskich. Wszelkiego rodzaju sklepików i straganów stało całe mnóstwo, należało mieć tylko siły i chęci aby to wszystko obejść i obejrzeć. Udało nam się kupic kilka pamiątek, jednak pogoda gwałtowaie się zmieniła i w pospiechu byliśmy zmuszeni uciekać przed ulewą do hotelu. Dzięki temu tam mieliśmy trochę czasu na wypicie kawy, zjedzenie ciastek dr Gerarda oraz Tarty podwójnie kokosowej ( przepis strona dr Gerarda)

Składniki

Spód:
  • 300 g ciasteczek kokosowych dr Gerard
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60g masła
  • szczypta soli

Krem biały:
  • 100 g czekolady białej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżeczki czubate cukru pudru
  • 50 g masła
 Krem czekoladowy:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%

Sposób przygotowania

Tarta kokosowa na ciasteczkach kokosowych z polewą, z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych
Rozgnieść ciastka.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami, wyłożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Wstawić do lodówki.
Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie wyłączyć kuchenkę, dodać wiórki i cukier, dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, ponownie schować do lodówki.
Całość podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszać, aż masa będzie gładka i jednolita, następnie odstawić do ostygnięcia.
Gdy masa ostygnie, wylać ją na biały krem. Całość ozdobić kuleczkami Maltikeks.
Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę.
Tartę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz