czwartek, 18 lipca 2019

soki

Każdego roku z moją żoną Asią przygotowywujemy sobie dużo przetworów na zimę.Z warzyw robimy sałatki,marynujemy grzyby,kisimy ogórki i konserwujemy,a z owoców robimy soki i dżemy.Właśnie teraz przywieźliśmy od babci około dwadzieścia kilogramów malin.Ja ze spiżarni przyniosłem słoiki i zakrętki, a Asia zaczęła je myć. Potem wsypałem maliny do sokownika,a moja żona przekładała wyschnięte słoiki i  zakrętki do piekarnika, bo sok wlewamy potem do podgrzanych słoików i po zakręceniu odwracamy je denkiem do góry, bo wtedy  dobrze się zakręcają i nie trzeba ich pasteryzować.Teraz czekaliśmy aż maliny puszczą sok.Mieliśmy więc chwilę wolnego czasu na nasze ulubione słodycze z firmy Dr.Gerard,które zaczęliśmy zajadać. Sok z malin dosłodziliśmy i gorący wlewaliśmy do podgrzanych wcześniej słoików. Szło nam to wszystko bardzo sprawnie. Wyszło około 80 słoiczków dżemowych. Byliśmy bardzo zadowoleni i postanowiliśmy zawieźć kilka słoików do babci. Babcia Gienia bardzo się ucieszyła i w podziekowaniu poczęstowała nas pysznymi mufinami z pryncytorcikiem. Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard."Składniki:2 szklanka mąki,3/4 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju,1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju,2 jajka,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,łyżka kakao,kieliszek rumu,PryncyTorcik dr Gerard
śmietanka kremówka
Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz