wtorek, 16 lipca 2019

Puszysty placek drożdżowy.


Puszysty placek drożdżowy.

Nie ma jak puszysty placek drożdżowy. Dobry na każdą okazję. Mamy sezon na wiśnie, agrest czy borówkę więc w moim gospodarstwie domowym ten placek gości co tydzień. Tylko w co róż innym wydaniu czyli z dodatkiem innych owoców ale obowiązkowo z kruszonką. Możemy piec również drożdżówki. Ciasto drożdżowe jest bardzo zdrowe. Przeglądając stronę dr Gerarda z przepisami natknęłam się na przepis na zawijasy drożdżowe. Zaciekawiło mnie i przejrzałam potrzebne produkty. W środek tego ciasta wkładamy ciastka Maltikeks czekolada gorzka oraz posypujemy cukrem oraz cynamonem. Bardzo proste do przygotowania po prostu ciasto owe a coś innego i bardzo smaczne. Moim łasuchom na pewno zasmakuje. Tu podaję bezpośredni link do tego przepisu: https://drgerard.eu/zawijasy-drozdzowe-z-drazetkami-maltikeks/
Podam mój przepis na ciasto drożdżowe choć z reguły robię wszystko na wyczucie. Podam proporcje na dwie b;lachy bo ja od razu tak piekę. Potrzebujemy:
szklanka cukru, dziesięć deko drożdży, kilogram mąki pszennej, pół litra mleka, cukier waniliowy, sześć jajek, kostka margaryny do pieczenia, szczypta soli, odrobina oleju. To bez kruszonki przepis na ciasto.
Przygotowujemy rozczyn. Podgrzewamy mleko tak aby było letnie nie gorące, wkruszamy drożdże, łyżkę cukru i dodajemy mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wbijamy jajka całe, cukier waniliowy dodajemy cukier i miksujemy całość do rozpuszczenia cukru. W rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę i ostudzoną margarynę oraz drożdże, miksujemy przez chwilkę mikserem a następnie ubijamy pałką drewnianą aż będą powstawać bąbelki wtedy ciasto jest dobrze napowietrzone choć nie raz też powstają odciski na dłoniach. Pozostawić do wyrośnięcia. Potem pozostaje wyłożyć na blachę owoce i kruszonka. Puszysty placek gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz