Puszysty placek drożdżowy.
Nie ma jak puszysty
placek drożdżowy. Dobry na każdą okazję. Mamy sezon na wiśnie,
agrest czy borówkę więc w moim gospodarstwie domowym ten placek
gości co tydzień. Tylko w co róż innym wydaniu czyli z dodatkiem
innych owoców ale obowiązkowo z kruszonką. Możemy piec również
drożdżówki. Ciasto drożdżowe jest bardzo zdrowe. Przeglądając
stronę dr Gerarda z przepisami natknęłam się na przepis na
zawijasy drożdżowe. Zaciekawiło mnie i przejrzałam potrzebne
produkty. W środek tego ciasta wkładamy ciastka Maltikeks
czekolada gorzka oraz posypujemy cukrem oraz cynamonem. Bardzo proste
do przygotowania po prostu ciasto owe a coś innego i bardzo smaczne.
Moim łasuchom na pewno zasmakuje. Tu podaję bezpośredni link do
tego przepisu:
https://drgerard.eu/zawijasy-drozdzowe-z-drazetkami-maltikeks/
Podam mój przepis
na ciasto drożdżowe choć z reguły robię wszystko na wyczucie.
Podam proporcje na dwie b;lachy bo ja od razu tak piekę.
Potrzebujemy:
szklanka cukru,
dziesięć deko drożdży, kilogram mąki pszennej, pół litra
mleka, cukier waniliowy, sześć jajek, kostka margaryny do
pieczenia, szczypta soli, odrobina oleju. To bez kruszonki przepis na
ciasto.
Przygotowujemy
rozczyn. Podgrzewamy mleko tak aby było letnie nie gorące,
wkruszamy drożdże, łyżkę cukru i dodajemy mąki. Odstawiamy do
wyrośnięcia. Do miski wbijamy jajka całe, cukier waniliowy
dodajemy cukier i miksujemy całość do rozpuszczenia cukru. W
rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy. Do masy jajecznej
wsypujemy mąkę i ostudzoną margarynę oraz drożdże, miksujemy
przez chwilkę mikserem a następnie ubijamy pałką drewnianą aż
będą powstawać bąbelki wtedy ciasto jest dobrze napowietrzone
choć nie raz też powstają odciski na dłoniach. Pozostawić do
wyrośnięcia. Potem pozostaje wyłożyć na blachę owoce i
kruszonka. Puszysty placek gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz