środa, 24 lipca 2019

PO POWROCIE

Bardzo lubię spędzać czas na mojej działce. Jestem na niej każdego dnia, ponieważ zawsze znajdzie się jakieś zajęcie. Na działce pracy nie brakuje. Wczoraj miałam jej tyle, że ledwo wróciłam do domu. Po powrocie czekały na mnie PRECLE PRETZEL SALTCHILLI DR GERARDA I WŁOSKA CROSTATA Z RABARBAREM. Składniki : Na ciasto : 150 g kostki do pieczenia Kasia, 1 i ½ szklanki mąki, 2,5 szklanki cukru, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżki bułki tartej, Na nadzienie : 700 g rabarbaru, ½ szklanki czerwonego soku, np. truskawkowego, opakowanie żelfixu, 1 i 1/3 szklanki cukru. Wykonanie – Rabarbar umyć i pokroić w kawałki. Włożyć do rondla, wymieszać z sokiem i żelfixem, a następnie zagotować. Dodać cukier i gotować kilka minut, aż zniknie piana. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier, Kasię i jajko. Odrobinę białka zostawić do posmarowania ciasta. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować Kasią praz oprószyć mąką. ¾ schłodzonego ciasta rozwałkować na cienki placek i położyć na formie. Ciastem wylepić dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć masę rabarbarową. Brzegi ciasta zawinąć do wewnątrz. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć radełkiem na centymetrowe paski. Z przygotowanych pasków ułożyć na cieście kratkę. Pozostawione białko roztrzepać i posmarować nim kratkę z ciasta. Wstawić do piekarnika i piec w 200 C około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz