wtorek, 30 lipca 2019

Piknik

Mamy upalne dni. Postanowiłem w któryś zrobić piknik. Pojechałem więc z rodziną do lasu. Wnusia była zadowolona, że w końcu nie będzie siedzieć w domu. Zaprosiłem też moich sąsiadów. Kupiliśmy napoje i ciastka wielozbożowe Vit’am od firmy Doktor Gerard. Prucz słodyczy zabraliśmy trufle z gorzkiej czekolady z strony Doktora Gerarda. Przepis po niżej. Przebywaliśmy tam do samego wieczora.Wlesie było bardzo przyjemnie gdyż słońce tak nie grzało.Trochę człowiek odpoczął od upału. Składniki • Wafelki PryncyPałki Classic dr Gerard • 175g gorzkiej czekolady • 200ml gęstej śmietany 36% • 50g masła • gorzkie kakao Wykończenie: • 200g gorzkiej czekolady • ulubiona posypka Sposób przygotowania Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w odpornej na ciepło misce. Śmietanę podgrzać w rondelku, aż się zagotuje, i przelać do miski z czekoladą. Dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do masy czekoladowej dodać masło i dokładnie wymieszać, tak by powstała gładka masa. Jeżeli masa ma zbyt małą temperaturę i masło się nie rozpuszcza, można ją podgrzać w kąpieli wodnej. Przykryć miskę folią i wstawić na około 3 godziny do lodówki. Gdy masa stanie się sztywna, dodać pokruszone wafelki i delikatnie wymieszać szpatułką. Łyżeczką podzielić masę na porcje, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu obtoczyć w sypkim kakao i formować kulki. Ponownie schłodzić trufle w lodówce – przez 10-15 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić pozostałą czekoladę i odstawić, żeby przestygła. Zimne trufle zamaczać w czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia i posypać ulubioną posypką. Odstawić na bok, aż czekolada stężeje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz