środa, 31 lipca 2019

Powrót do domu

Kolejne dni spędziliśmy odpoczynku i plażowaniu a także długich spacerach po plaży. Nadszedł w końcu dzień, który chciałabym odwlec chyba w nieskończoność, dzień wyjazdu do domu. Nadeszła pora na pakowanie. Bardzo nie lubimy tego robic, ponieważ wiąże się to z nieubłaganym powrotem do rzeczywistości. Po zapakowaniu toreb i ogarnięciu pokoju wyruszyliśmy na dworzec autobusowy. Okazało się, że autobus ma spore opóźnienie przez co siedzieliśmy na przystanku jeszcze dwie godziny. Na szczęście spakowałam do podręcznej torby ciastka wielozbożowe Vit`am dr Gerarda, które umiliły nam oczekiwanie. W końcu autobus nadjechał. Wsiedliśmy, zajęliśmy miesca i po około godzinach byliśmy już, albo dopiero w domu. Zanim zabrałam się za rozpakowywanie mąż już był w kuchni z pytaniem pijemy kawę? Oczywiście, własnie na to czekałam, na moment, w którym będziemy mogli po tej wyczerpującej podróży usiaść z filiżanką kawy i pysznym ciastem na talerzyku (przepis ze strony dr. Gerarda)

Sernik z makiem

Składniki

Spód:
  • Ciastka mafijne lemon dr Gerard
Masa:
  • 50 dag mascarpone
  • 50 dag twarogu sernikowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kawałek świeżego imbiru
 Do dekoracji:
  • Pistacje
  • Rurki waflowe z kremem o smaku śmietankowym dr Gerard
  • Listki mięty

Sposób przygotowania

Twaróg zmiksować z mascarpone. Dodać do tego cukier puder, mak, starty imbir i rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć ciastkami mafijnymi. Na to dodać masę serową. Wierzch ciasta udekorować pistacjami, rurkami i miętą.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz