W najbliższą sobotę nas wniczke ma urodziny. Mały prezent już kupiony.
Wiemy, że masz Karol bardzo lubi ciasto lub deser, który przygotuje babcia. Tak też chce mu zrobić niespodziankę i specjalnie dla niego przygotować słodki deser.
Często korzystamy z przepisów, które są zamieszczone na stronie Dr Gerarda i zawsze są to smakołyki, które wszystkim bardzo smakują.
Polecam wszystkim, którzy mają problem z wyszukaniem dobrego przepisu by zajrzeli na stronę https://drgerard.eu/przepisy-blogerek/ -Dr Gerarda, a zapewne znajdą coś dla siebie.
My właśnie wybraliśmy przepis na słodki deser -Budyń kokosowy z kruchymi czosteczkami na spodzie, który będzie naszą niespodzianką dla naszego wnuczka.
Poniżej podaję właśnie ten przepisze stronki Dr Gerarda.
Budyń kokosowy z kruchymi czosteczkami na spodzie.
Składniki
SKŁADNIKI (na 3 porcje)
150 g ciasteczek Maltikeks dr Gerard w >gorzkiej czekoladzie
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka skrobi z tapioki
2 łyżki cukru lub ksylitolu
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
5 łyżek wiórek kokosowych
Sposób przygotowania
Do miseczki odłóż 4 garście ciasteczek Maltikeks, a pozostałe zblenduj na drobny piasek.
W szklance mleka wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i skrobię z tapioki.
Drugą szklankę mleka zagotuj z wiórkami kokosowymi, cukrem (lub ksylitolem), cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do gotującego się mleka wlej szybko mieszankę mąki z mlekiem, mieszając energicznie przez cały czas. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Staraj się by nie powstały grudki.
Budyń odstaw do przestygnięcia. Jeśli powstały jakieś grudki to możesz go zmiksować po przestudzeniu.
Zmiksowane ciasteczka przełóż po równo do szklaneczek lub miseczek – odłóż 1 łyżkę do ozdoby. Na pokruszone ciasteczka połóż po garści całych ciasteczek (wcześniej odłożonych), a na nie wylej budyń.
Życzę smacznegol.
Całość oprósz pokruszonymi ciasteczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz