Od urodzenia mieszkam sobie w Krakowie,ale mam kuzyna w Gdańsku.Właśnie teraz Tomek zaprosił mnie do siebie, bo dowiedział się, że w najbliższą niedzielę na Sopockim Molo odbędzie się koncert naszych ulubionych zespołów disco polo.Pojechałem więc szybko na dworzec PKP, by sobie kupić bilet.Bardzo się zdziwiłem, że już na kilka dni przed odjazdem nie miałem miejscówki w pociagu do Gdańska, ale cóż, kupiłem bilet z nadzieją, że znajdę miejsce siedzące w pociągu. Jednak rzeczywistość była inna. Teraz w okresie wakacyjnym był on totalnie załadowany.Żadnego wolnego siedzącego miejsca. Z trudem znalazłem sobie miejsce..na schodku przy drzwiach w jednym przejściu między wagonami. Nie byłem w tym osamotniony, obok mnie siedziała na podłodze w tym przejściu grupa wesołej młodzieży.W którymś momencie zaczęli częstować mnie słodyczami. Byłem zaskoczony,ale też bardzo zadowolony, bo okazało się, że są to moje ulubione słodycze z firmy Dr.Gerard. Wynagrodziło to trochę trudy mojej podróży. Gdy Tomek odebrał mnie z dworca to zjedliśmy obiad, a po nim pyszne ciasto jakim był sernik z różową truskawkową pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard."Składniki:Sernik:
1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru,cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz